У величанственом амбијенту виле „Станковић“ у Чортановцима отворен је  12. септембра, 7. Шекспир фестивал.

7. Шекспир фестивал је отворен

Као и претходних година, на самом почетку, Никита Миливојевић поздравио је госте окупљене на платоу испред виле. Атмосфера је била свечана, готово интимна.

Гудачки квартет Београдске филхармоније отворио је Фестивал. Наизглед необично, јер је у питању позоришни фестивал. Ипак, програм који је изведен разоткрива краткотрајну мистерију – „Бетовен и Шекспир“, спојени, како и сам назив програма упућује, остварили су везу захваљујући Бетовеновом великом интересовању за Шекспирово дело у којем је налазио многобројне иснпирације.

Осим тога, ове године се обележава 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена, што је била још једна од нити које су Јелену Драганић (виолина), Драгана Лончара (виолина), Бориса Брезовца (виола) и Александра Латковића (виолончело), виртуозе на својим инструментима, уткале у овогодишњи фестивал.
Програм који су представили – Бетовенов гудачки квартет у Еф-молу, оп. 95 „Serioso“, потом гудачки квартет Јозефа Хајдна у Де-молу, оп. 76 бр. 2 „Kvinte“ и Бетовенов гудачки квартет у Еф-дуру, оп. 135, последње велико дело музичког генија, праћен је надасве интересантним причама Александра Латковића који је публици на шармантан начин приближио живот, стварање и поруке дела која су изводили.
Латковић је на крају, споменувши неизоставно Антона Шиндлера, Бетовеновог првог биографа којем смо веома захвални на свим забележеним појединостима Лудвиговог живота и рада, направио фину паралелу са Оскаром Шиндлером.
Гудачки квартет је тада извео тему из филма „Шиндлерова листа“ композитора Џона Вилијамса.

Синоћни концерт потврда је да се на небројено начина уметности преплићу.

Овогодишњи програм организован је у смањеном броју публике због поштовања препоручених превентивних мера и физичке дистанце, што не
нарушава јединствену поезију и духовну блискост које прожимају сваки Шекспир фестивал.

Традиционално, покровитељи фестивала су: Влада АП Војводине, Општина Инђија, Град Нови Сад, Министарство културе и информисања Србије, Телеком Србија.

Велику захвалност на помоћи у реализацији Фестивала дугујемо UNIQA осигурању које фестивал подржава и прати од самог оснивања, пуних седам година, што је редак пример дугорочног партнерства и сарадње између културе и комерцијалног сектора.
Према речима Соње Марић, директора Сектора за маркетинг и корпоративне комуникације UNIQA осигурања „(…) фестивал ће и ове године уз подршку UNIQA осигурања бити сигурно место за добру забаву оличену у јединственом споју музике и комедије.“

Leave a comment