Делегација Европске уније у Србији и National Geographic Србија организују конкурс за најбољу социјално ангажовану фотографију насталу у Србији „Човек у фокусу“. Фотографије треба слати у периоду од 1. септембра 2020. до 20. октобра 2020. на електронску адресу takmicenje@euinfo.rs.

Фото конкурс

Тема конкурса је социјално ангажована фотографија у Србији. У време изазова које је донела пандемија изазвана вирусом COVID-19 и која је за последицу донела социјалну изолацију, забринутост за сопствено и здравље најближих као и економску неизвесност која је утицала на све грађане Србије, позивамо вас да нам пошаљете фотографије које сте забележили у вашем окружењу, дневнике из изолације или карантина, свакодневице итд.

Конкурс је отворен за:

– све пунолетне грађане са боравиштем у Србији;

– пројекте из сектора културе, демократије, људских права и социјлне инклузије, односно за пројекте који се баве социјалним питањима, а које подржава Европска унија у Србији.

Стручни жири ће одабрати и три најбоље фотографије наградити ваучерима за куповину фото опреме у вредности од:

  • прва награда – 1.000 евра;
  • друга награда – 500 евра;
  • трећа награда – 300 евра.

Жири ће доделити и „Специјалну награду жирија за најбољу фотографију ЕУ пројекта у Србији“.

Стручни жири ће изабрати 15 најбољих фотографија (укључујући и три награђене), као и пет најбољих фотографија пристиглих од аутора са ЕУ пројеката које ће бити објављене у штампаној и електронској публикацији ЕУ Инфо Центра као и на веб страницама и налозима на друштвеним мрежама Делегације ЕУ у Србији. Првонаграђена фотографија биће објављена у српском издању часописа National Geographic. Изложба најбољих фотографија биће одржана током 2020. или 2021. у зависности од пандемијске ситуације и у складу са мерама и прописима у вези са окупљањем на јавним местима током пандемије.

Уколико немате професионални фото-апарат немојте да бринете јер ће наш жири узимати у обзир и фотографије начињене мобилним телефоном.

Радове ће оцењивати жири у саставу:

  • Марко Ђурица, фоторепортер Реутерс-а и аутор изложбе фотографија Балканска рута;
  • Александар Келић, доцент, Факултет примењених уметности у Београду;
  • Игор Рилл, уредник, National Geographic Србија;
  • Давид Пујадо, Belgrade Photo Month;
  • Далиборка Николић, ЕУ комуникације, ЕУ инфо центар.

Фотографије послате након наведеног рока неће бити узете у разматрање.

ВАЖНО: Детаљна правила и услове учешћа у конкурсу пронађите овде.

Leave a comment