Немачка фондација за животну средину (ДБУ), у складу са циљевима и мисијом Фондације, подржава иновативне пројекте са фокусом на проналажењу решења у области заштите животне средине, са посебним освртом на мала и средња предузећа.

Да ли те занима стипендија у Немачкој у области заштите животне средине?

Један од циљева ДБУ-а јесте да допринесе решавању тренутних проблема животне средине, а који су последица неодрживог економског и животног стила нашег друштва. ДБУ види кључне изазове, пре свега, у климатским променама, губитку биодиверзитета, неодрживом коришћењу ресурса и емисијама полутаната.

ДБУ је до сада укупно доделио 45 стипендија дипломцима из Србије, а заинтересовани кандидати могу упутити захтев како би се пријавили за стипендију путем овог линка.

У време пријаве, мастер диплома кандидата не може да буде старија од три године (од датума одбране мастер рада). Докторанди могу конкурисати уколико се докторске студије не завршавају у току периода стипендирања. Потребно је да кандидати имају предлог релевантног и практичног истраживања у области заштите животне средине или екологије.

Рок за пријаву: 5. септембар 2020. године.

Након прегледа пријавне документације од стране ДБУ, најбољи кандидати се позивају на интервју за селекцију на немачком или енглеском језику, у матичној земљи или у једној од земаља у суседству. У случају позитивне оцене кандидата, након пријаве и интервјуа, ДБУ пружа помоћ кандидатима приликом проналажења институције домаћина. Матичне институције у Немачкој могу бити универзитети, истраживачки институти, министарства, компаније или удружења, а сви они имају задатак да обезбеде радно место и да гарантују професионалну подршку.

За стипендисте ће бити организован уводни семинар у Ознабрику и интензивни курс немачког језика који ће трајати неколико недеља. Стипендија траје од шест до дванаест месеци. ДБУ прати, пружа подршку и надгледа стипендисте током читавог периода стипендирања. На семинарима стипендисти презентују своје теме и резултате и имају прилику за међусобно повезивање и умрежавање.

За све информације можете контактирати координаторку Ану Петровић путем мејла: borisavljevic.ana@gmail.com.

Извор: Najstudent.com

Leave a comment