Пројекат Сексуалност невидљивих: филм и реалност, који се бави сексуалношћу жена са инвалидитетом, биће реализован онлајн у петак, 28.8. од 18h.

O сексуалности жена са инвалидитетом 

Публику најпре очекује трибина о сексуалности жена са физичким инвалидитетом, која ће се преносити 28.8. од 18h на фб страницама: културне станице (www.facebook.com/kulturnestanice/ ) и Културна станица Еђшег (www.facebook.com/Edjsegkulturnastanica/).

Гошће ће бити уметнице и активисткиње:

  • Милица Кнежевић, ауторка блога Изабери да живиш,
  • Милеса Милинковић, продуценткиња и директорка фестивала Ухвати филм,
  • Тања Јосић, глумица и професорка филозофије,
  • Татјана Стојшић Петковић, психолошкиња.

Оне ће на трибини изнети своја различита искуства, открити пут спознаје сопствене сексуалности и уједно појаснити највеће стереотипе о сексуалности и партнерским односима особа са инвалидитетом. Гошће ће коментарисати и приказ сексуалности жена са инвалидитетом кроз филмску уметност, нарочито у филмовима који су приказани на Међународном филмском фестивалу Ухвати филм у Новом Саду.
Одмах након завршене трибине, на званичном yоутубе каналу фестивала Ухвати филм (www.youtube.com/user/uhvatifilmNS) за бесплатно гледање биће доступно и пет филмова на тему сексуалности жена са инвалидитетом – и то у временском периоду од 20h до 24h. У питању су краткометражни филмови из архиве фестивала Ухвати филм, који откривају табу теме и руше стереотипе и предрасуде. Високог уметничког квалитета, из различитих кинематографских праваца, филмови приказују особе са инвалидитетом као сексуална бића и отварају простор за критичку размену мишљења и утисака. Напомињемо да филмови нису прикладни за млађе од 16 година.

Догађај је приступачан за глуве – филмови су титловани, а говорни сегменти преводе се на знаковни језик.
Пројекат Сексуалност невидљивих: филм и реалност, организује КАО Парнас, а суфинансира га Фондација Нови Сад 2021 – Европска престоница културе на основу Конкурса за подршку локалним уметницима у 2020. години. Реализује се у оквиру програма „Уметници. Сад!” Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, са циљем да понуди културни догађај који спаја филмску уметност, табу теме и афирмацију уметничких потенцијала жена са инвалидитетом.

Leave a comment