У периоду ванредног стања смо неочекивано упознали више него икад онлине учење као и онлине обављање разних административних обавеза које су електронски доступне. До тада смо увек слушали о предстојећој дигитализацији која нам у свим областима увелико куца на врата. Затим се десило да смо у ванредном стању били принуђени да онлине комуницирамо или сарађујемо више него што смо могли претпоставити или очекивати. 

ФОТО Шта мислите о онлине учењу?

Да ли смо размишљали о могућностима онлине учења? На располагању нам је много бесплатних интернет ресурса за стицање пословних знања и вештина. Важно питање је колико је наше интересовање и каква нам је дисциплина. Док одлазимо физички на неки курс, на пример, ми стварамо одређену обавезу себи да одређеног дана у недељи у одређено време идемо на час, планирамо време, припремамо задатке и слично. Припремамо се за полазак, тамо се дружимо са људима, ћаскамо на паузи. 

Са друге стране, чињеница је да ми губимо много времена када говоримо о учењу које је уживо, које није онлине и није на даљину. Исто тако, неко би поставио питање да ли је то трошење времена вредно зарад развијања наше одговорности, дисциплине, као и социјализације. Одговор је релативан, у зависности од старосне доби, категорије грађана којој припадате, од индивидуалних приватних обавеза и врсте посла/учења које се онлине одвија. 

Код онлине учења, може се десити да се изгуби фокус интересовања или да оно ослаби услед контакта са интернетом који нас може одвести на читање и друге литературе коју нисмо планирали, чак и непожељне. Такође, многи курсеви на интернету предвиђају учење кроз гејмификацију, како би задржали интересовање и пажњу  полазника. 

У будућности нас свакако чека све више онлине комуникације, како због првобитне потребе за дигитализацијом тако и због појаве корона вируса. На нама је да изаберемо како ћемо трошити наше време, шта су нам приоритети и на који начин желимо да нам одређена услуга буде пружена. Тако да избор не мора бити драстичан за једну или другу опцију, већ постепено навикавање на онлине комуникацију и задржавање оне врсте учења или рада науживо или на даљину која нам одговара у датом тренутку. Срећан вам онлине рад и учење!

Leave a comment