Мој омиљени доручак је спреман када намажем хумус на интегрални хлеб, поспем сусам, насецкам љуту паприку или першум, освежим маслиновим уљем и зачиним маслинкама. Енергетски је одлично, хранљиво, обилује проетинима и не садржи глутен. Неутралног је и освежавајућег укуса, али можете пронаћи хумус са различитим укусима и направити егзотично, укусно и здраво јело.
 
ФОТО Изабери укус по твом избору и уживај у здравом намазу!
 
 
Од чега се састоји егзотични намаз леблебија  и одакле нам долази овај чаробни умак?
 Хумус је мешавина првенствено леблебија, сусамове пасте, лимуновог сока, белог лука и зачина који потиче са Блиског истока. Последњих година постаје популаран и на западу и то не само међу конзументима биљне исхране већ и шире. 
 
Каквих укуса хумус можемо пронаћи и зачинити оброк по нашој мери?
Можете пронаћи хумус са око десетак егзотичних укуса – са ајваром, са шитаку печуркама, паприкама, каријем, сасеменкама  бундеве, хумус пикант, хумус натурал, италиано итд. Мој омиљени укус је ајвар или пикант, а ваш?
 
Како се може конзумирати и комбиновати?
Можете га комбиновати са другим намирницама, чак може и са рибом и са црвеним месом или га можете јести самостално, а најчешће мазати на хлеб или двопек. Ја га највише користим за мазање на двопек. ланене плочице, интегралне кифле, током раних јутарњих часова радним данима после чега дан  настављам енергично и задовољно. 
 
Шта хумус садржи и зашта је здрав?
Хумус садржи калцијум, магнезијум, фолне кислеине, беланчевине, влакна, здраве масти, протеине.  Одличан је за детокс, за квалитетан сан, добро расположење и за борбу против бактерија и вируса. Можете га пронаћи у највећем броју продавница здраве хране и у многим маркетимагде је веома често на акцији.  Можете га направити и сами од куваних леблебија, уз мало першума, лимуна, тахина – млевеног сусама иј још понеког додатка по вашем избору.
Пријатно!
 
 
Сузана Марјановић
 
 

 

Leave a comment