За куркуму сте сигурно чули када је реч о здравој исхрани и здравом начину живота.  Мањи је број вас који више знају  о благотворним и лековитим дејствима овог зачина, а још мањи број оних који куркуку имају у кухињи и редовно је конзумирају.

ФОТО: Да ли сте набавили куркуму у вашој кухињи?

Ово жуто чудо природе има антиоксидативна, противупална, антиканцерогена, антивирусна и антибактеријска дејства. Преко стотину терапетутских дејстава има ова биљка јаркожуте боје. Истраживања и екпсерименти кажу да је ова биљка,  која потиче из јужне Азије из породице ђумбира, веома добра за рад мозга, срца бубрега. Можете пронађи корен ове биљке или је купити у праху и додавати као зачин у супе и салате. Можете је конзумирати самостално, можда са млеком или водом и маслиновим уљем.

Потсећа на кари прах, релативно је благог укуса али је дефинитивно златна противупална краљица природе. Сем у служби здравља, корисна је и за лепоту – можете направити маску за лице са медом и лимуновим соком и осетићете умирирује дејство на кожи. У Индији се користи и за бојење тканина, па треба водити рачуна – уколико проспете куркуму имаћете загарантовано жуту флеку. 

Најпознатији индијски зачин жуте боје садржи куркумин – веома лековит састојак који је вековима заступљен у кинеској медицини. Познато је да се  благотворно дејство овог састојка испољава на неколико стотина начина.

Размислите да ли желите да имате овај зачин у својој кухињи и да га првих  месец дана испробате у разним комбинација. Не може да вам шкоди – може само да користи.  Лично бих  препоручила једну кашичицу за јутарњу детоксикацију  са маслиновим или кокосовим уљем или са водом и лимуном на празан стомак. Прочистиће ваш организам, ојачаће јетру и појачаће вашу виталност.  Пријатно! 

 

Leave a comment