ЕУ инфо мрежа покреће серијал онлајн дебата, на којима ће учествовати полазници и полазнице Европске школе дебате. Прва на програму била је у уторак 11. августа од 18 сати, а  емитована је на фб страници ЕУ у Србији.

Свемирски програми, да или не?

Прошло је скоро пола века откако је последња особа слетела на Месец. Данас, различите државе, планирају да кроз своје свемирске програме, у наредне две деценије трајно населе Месец.

Из ових чињеница произилази низ узбудљивих питања за дебатовање!

Зато пратите надметање у аргументима наших најбољих полазника и полазница, сазнајте више о правилима дебатовања и одбрани ставова, будите подршка.

Теме:

* Да ли ова настојања и надметања међу државама, могу довести до иновација или, пак, до боље сарадње између земаља?
* Да ли и ЕУ треба да направи трајну базу на Месецу?
* Да ли је улагање у развој сталне базе на Месецу рационално или би ЕУ требало да се фокусира на решавање проблема на Земљи?
* Да ли би насељавање Месеца омогућило даље истраживање свемира и копање руда са метеора, или је ризик превише велики?
* Да ли је, упркос појачаној радијацији, слабијој гравитацији и великој разлици између највише и најниже температуре на Месецу могуће створити станиште прилагођено људима?

Учествују:

* Инес Савуљић (1999), Правни факултет, Универзитет у Новом Саду
* Катица Стевановић (2003), Гимназија “Исидора Секулић”, Нови Сад
* Милан Галчић (1998), Економски факултет у Суботици, Нови Сад
* Милана Кандић (2003), Средња медицинска школа “Др Ружица Рип”, Сомбор
* Лука Николић (2002), Митровачка гимназија, Сремска Митровица
* Модерира: Милица Кравић Аксамит, новинарка

Биографије учесника налазе се на нашем сајту – ЛИНК

Европска школа дебате је пројекат који организују Информациони центар Европске уније и дебатна академска мрежа Отворена комуникација, уз подршку Делегације Европске уније. Циљ овог пројекта је едукација средњошколаца и студената о Европској унији, процесу европских интеграција и вештини дебатовања. Школу дебате је у претходних шест година похађало више од 400 средњошколаца и студената из више од 30 градова широм Србије, а организовано је више од 30 јавних дебата.

 

Leave a comment