Информациони центар Делегације ЕУ у Србији и дебатна академска мрежа Отворена комуникација, због епидемиолошке ситуације, ове године Европску школу дебате организују онлајн.

Да ли те занима ова дебата?

Прва тема на који дебатују средњошколци из Новог Сада и Сомбора је „Свемирски програм да или не“ а можете је пратити Фесјбук страницама ЕУ инфо мреже у уторак, 11.08. у 18 сати.
Прошло је скоро пола века откако је последња особа слетела на Месец. Данас, различите државе, планирају да кроз своје свемирске програме, у наредне две деценије трајно населе Месец. Из ових чињеница произилази низ узбудљивих питања за дебатовање!
Зато пратите надметање у аргументима наших најбољих полазника и полазница, сазнајте више о правилима дебатовања и одбрани ставова, будите подршка.

Теме:
– Да ли ова настојања, и надметања међу државама, могу довести до иновација или, пак, до боље сарадње између земаља.
– Да ли и ЕУ треба да направи трајну базу на Месецу?
– Да ли је улагање у развој сталне базе на Месецу рационално или би ЕУ требало да се фокусира на решавање проблема на Земљи?
– Да ли би насељавање Месеца омогућило даље истраживање свемира и копање руда са метеора, или је ризик превише велики?
– Да ли је, упркос појачаној радијацији, слабијој гравитацији и великој разлици између највише и најниже температуре на Месецу могуће створити станиште прилагођено људима?

Учествују:

  • Инес Савуљић (1999), Правни факултет, Универзитет у Новом Саду
  • Катица Стевановић (2003), Гимназија “Исидора Секулић”, Нови Сад
  • Милан Галчић (1998), Економски факултет у Суботици, Нови Сад
  • Миљана Кандић (2003), Средња медицинска школа “Др Ружица Рип”, Сомбор
  • Лука Николић (2002), Митровачка гимназија, Сремска Митровица
    Модерира: Милица Кравић Аксамит, новинарка


Европска школа дебате је пројекат који организују Информациони центар Европске уније, и дебатна академска мрежа Отворена комуникација, уз подршку Делегације Европске уније. Циљ овог пројекта је едукација средњошколаца и студената о Европској унији, процесу европских интеграција и вештини дебатовања. Школу дебате је у претходних шест година похађало више од 400 средњошколаца и студената из више од 30 градова широм Србије, а организовано је више од 30 јавних дебата.

Leave a comment