Пројекат “Нови Сад – Европска престоница културе”, у оквиру резиденцијалног програма “Уметник у гостима” (Plants AiR), позива све заинтересоване визуелне уметнике и књижевнике да се пријаве на конкурс за уметничке посете Мађарској и Немачкој.  

Да ли те занима овај позив?

Визуелни уметници имаће прилике да у току јесени бораве месец дана у Регензбургу, у Немачкој, где ће стварати на тему наслеђа тог града и његовог значења у светлу садашњости и будућности. Под слоганом „Наслеђе – данас/сутра”, истражује се богата историја организације „ UNESCO World Heritage City of Regensburg ”, а интервенције младих уметника и уметница функционисале би по принципу привремених, ин-ситу доприноса и извештавања на јавним местима, пре свега у урбаним деловима града или на обали Дунава.

Одабраном резиденту обезбеђени су трошкови пута, смештај, трошкови материјала за израду уметничког дела, промоција резиденције и накнада за рад и путне трошкове. Такође, удружење „донумента” резиденту омогућава и приступ архивској грађи и својој интердисциплинарној мрежи. 

Отворен је и конкурс који књижевницима пружа прилику да стварају у Печују, у Мађарској. Млади уметници ће писати у оквиру одређеног концепта и на задате теме, у договору са организацијом-домаћином. 

Одабраном резиденту биће покривени трошкови пута, обезбеђен смештај, простор за рад, промоција резиденције и новчана накнада за рад и путне трошкове. 

Документација која је потребна за конкурисање за одлазак у Регензбург, доступна је на овом линку, док се за све детаље и критеријуме конкурса за одлазак у Печуј, информишите овде

Рок за пријаву за оба позива је најкасније до 15. августа 2020. године у поноћ. 

Циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад  – Европска престоница културе“ јесте интернационализација локалне уметничке сцене и едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања. 

 

 

 

Leave a comment