Кућни љубимац  пружа задовољство и позитивну енергију, ослобађа стреса, доноси разоноду, док са друге стране подразумева и одређене обавезе. Од кућног амбијента, пословних обавеза, начина и стандарда живота зависи да ли смо у могућности да удомимо у свом стану или кући неку  животињу по нашем избору. 

ФОТО: Приватна архива
Да ли ви имате кућног љубимца?

Истраживања су показала да и пси и мачке луче више окситоцина, „хормона љубави“, када су у контакту са својим власницима. Верујемо да је повећање задовољства присутно на обе стране – код животиње и њеног власника. Сем тога, власници имају и здравствени бенефит који се огледа у смањењу стреса на дугорочне стазе. Увек је присутан и фактор забаве и разоноде са нашим разиграним љубимцем. 

Шта добијамо, а шта дајемо

Волети животиње не значи нужно одлучити се за удомљавање кућног љубимца. Сем тога шта кућни љубимац пружа власнику, битно је питање и колико је власник у прилици да обезбеди услове за боравак и негу животиње. Неопходни су и одређени приходи у те сврхе, затим адекватан стамбени простор, евентуално и тераса, акваријум, кавез и слично, присуство власника или лица приликом свакодневног одржавања, храњења и одређене врсте неге.

Избор кућног љубимца

Највећи број људи се одлучује за пса или мачку, неки имају рибице у акваријуму, игуану у тераријуму, хрчка или морско прасе, корњачу или канаринца у кавезу. Веома мали број људи има чак и  змије за кућне љубимце, које су дуговечне и чак захвалне за одржавање – не хране се свакодневно. Имајте на уму да морате имати стално код себе инсекте, а најгоре сазнање је да су змије месождери. Добро размислите уколико вам се опција да имате змију у кући некад учини симпатичном. Неки се одлучују за псе као што су амерички стафорди, ротвајлери, шарпланинци, доге, пит булови. Ради се о расама паса који не морају нужно бити и опасни, али свакако захтевају правилан адекватан одгој и учење, самим тим их не препоручујем неискусним власницима паса. 

Пре него што се одлучимо за кућног љубимца, морамо бити сигурни да им можемо несметано приуштити све неопходне услове. До тада можемо се дружити и уживати  са животињама у зоо врту, у шуми, на селу, у комшилуку. Срећно!

 

Сузана Марјановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment