Најпопуларнији митови које слушамо од детињства и у које слепо верујемо, а заправо су бесмислени.

Митови који се односе на свакодневни живот
Митови који се односе на свакодневни живот

Митови који се односе на свакодневни живот – на храну, здравље и остало, своје корене вуку од давнина. Нашим мајкама пренеле су их њихове мајке, а вероватно ћемо их ми преносити даље, јер је од неких напросто немогуће побећи, иако су, када мало размислимо о њима, ван сваке памети. Иако их је безброј, издвајамо пет митова на које најчешће наседамо.

1.Зими пиј чај, лети једи сладолед

митови
Чим почне јесен, чајеви замене сладоледе

По речима старијих они лече бол у грлу, цурење носа и све остало што спада под прехладу. Истина је, међутим, да сладоледе треба да једемо зими, јер наше тело тада доживљава мањи температурни шок од онога када их једемо на 30+ степени. Када те следећи пут заболи грло, сети се да то није од сладоледа и да је то један велики мит.

 

2. Уколико касно једеш, угојићеш се

митови
Мит је да казаљка на сату одређује килажу

Верујем да си безброј пута чуо и прочитао да није добро јести увече. Истина је, у ствари, да је неважно када ћеш јести, већ шта ћеш јести и колико. Мит је да казаљка на сату одређује килажу. Ако једеш умерено и ако је храна коју једеш донекле здрава, нећеш се угојити.

 

3. Ако се бријеш, длаке ће ти бити јаче и гушће

Још један велики мит. Наиме, длака расте из корена, а бријањем је уклањаш са површине коже, стога је немогуће да она постане јача и гушћа. Ако размишљаш о бријању, знај да не можеш да промениш густину и јачину својих длака. Оне ће порасти и биће исте као и пре уклањања.

 

4. Од чоколаде излазе бубуљице

митови
Још један од многих митова

 

 

 

Признај да си овај мит чуо неколико десетина пута. Знај да то јесте само мит. Научна истраживања су показала да појављивање бубуљица нема никакве везе са чоколадом, стога, ако си сладокусац, слободно настави да је једеш, јер она неће довести до појаве бубуљица на твом лицу.

 

 

 

 

Ања Минић

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment