Неки људи имају кућне љубимце у свом стану или дворишту, неки воле да гаје цвеће у свом врту, док други гаје разно воће и поврће на свом имању. Љубав према животињама, биљкама и природи је заједничка тачка за све који се одлуче за овакав начин живота. 

ФОТО: Приватна архива –  Да ли желите да засадите цвеће у свом врту, дворишту, или на тераси?

Уколико се одлучимо за цвеће, оно може оплеменити и улепшати нашу терасу, врт, башту, двориште, чак и собу. Сем, нашег кућног амбијента, цвеће може оплеменити и нас. Када процвета, милина је погледати. Сав труд који сте уложили редовним заливањем, пресађивањем, сунчањем, ђубрењењем и одржавањем исплати се када ваше цвеће раскошно процвета. 

Каланхоја је собна биљка првенствено, мада може и напољу да се гаји, која је из свог природног станишта – Мадагаскара. Веома је скромна за одржавање, није захтевна и веома раскошно цвета. 

Средњег је и збијеног раста, а красе је многобројни пљоснати цветови кратких дршака – од жуте, розикасте, нараџасте па све до црвене. Цветићи су врло атрактивни и веома густи.

Легенда каже да су ове биљке никле из суза заљубљене богиње, па се зато зову краљица суза. 

Петунија је сезонска биљка цветница која је у разним бојама – пругасте, једнобојне или двобојне.

Уколико желите да имате петуније богате цветовима прехрањујте их једном у неколико дана течним ђубривом са додатком калијума и гвожђа.

Петуније – пузавице дивно изгледају на балконима, неке чак и миришу. За разлику од скромних каланхоја петуније су захтевније за одржавање, што је утисак из мог личног искуства. Услед великих и свакодневних киша и недостатка сунца, петуније су ми иструлиле почетком овог лета, док каланхоје неуморно цветају и даље… 

Ви одлучите да ли се то вама свиђа и које цвеће ћете са задовољством да одржавате и негујете. Уживајте у погледу на раскошно цвеће које дивно мирише и богато цвета у свим бојама. Нека буде заливано и водом и пажњом, окупано сунчевом и позитивном  енергијом, храњено и ђубривом и вашом љубављу. 

 

Сузана Марјановић

 

 

 

Leave a comment