У петак, 26. јуна jе одржан спектакл Српског народног позоришта – Рок опера под звездама и то по први пут на отвореном у Новом Саду!

Преко више од хиљаду посетилаца је имало прилику да ужива и ђуска уз више од 22 антологијска мизичка рок хита. Сам концепт догађаја је спој, на први поглед, неспојивог – рок музике и опере, а све у сарадњи Опере Српског народног позоришта и Новосадског Биг Бенда. Резултат је музички спектакл који већ пар година спаја различите жанрове и различиту публику.

“Изузетно смо срећни што публика препознаје истински квалитет јер је концепт Рок опере подједнако приступачан за све генерације, посебно за оне који желе да се отргну од наметнутих мерила. Током овог пројекта поставили смо нове стандарде израде музичких аранжмана, интерпретација и самог музицирања, јер смо изашли из позоришних и акустичних сала“, рекао је диригент Федор Вртачник.

Идеја концерта је да се једна славна епоха рок музике, у којој су позната имена ушла у рокенрол кућу славних, и време у ком су настали непревазиђени хитови од 70-их година наовамо, пренесе на један јединствен начин. Помисао на 50 извођача који изводе музику Лед Цепелина, Дип Парпла, Квина, Битлса, Пинк Флојда, Ван Халена, Дорса, Еуропе, Тине Тарнер и других светских група чини да се заиста ради о невиђеном музичком спектаклу на нашим просторима.

“То није репертоар који очекујете да уме да изведе Опера или читав хор и оркестар. И баш је у томе наша предност. Чини ми се да смо у периоду који је за нама и те како показали да слушамо сопствену публику и да покушавамо ми да дођемо до публике, а не она до нас, како су код нас иначе навикнута позоришта. Ми смо национални театар, имамо изузетно искусне, талентоване и школоване музичаре и певаче и зато верујемо да нам је један од задатака и да образујемо и у позориште доводимо младу публику, а то можемо малим корацима и њиховим језиком. И, тако и долази до овако необичног споја,” рекао је директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Одушевљење публике је расло како је вече напредовало. Сјајни солисти попут Данке Адамов, Матије Занате, Зорана Шандорова и Драгане Келер дигли су на ноге читав кров, па су уметници излазили на бис неколико пута. Иако су сва извођења била првокласна, можда се ипак посебно издвојила нумера Bohemian rhapsody која нас je подсетила на доба када је рок музика заузимала прво место.

Циљ оваквог догађаја јесте да пренесе посебну енергију и створи спектакуларну атмосферу, у којој антологијске рок хитове изводе врхунски солисти у пратњи оркестра професионалних музичара класичне музике. Да би се овакав пројекат остварио, неопходна је и подршка и привредног сектора и компанија као што је Променада, наводе у Позоришту.

Рок опера успева да споји публику различитих сензибилитета, па у њој подједнако уживају и поклоници рокенрола и љубитељи класичне музике. То је и главни разлог зашто ових, преко 60 врсних музичара, настављају да раде на креирању нових музичких композиција којима ће се представити публици широм земље и региона.

Тања Савовић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment