Јачање новосадске културне сцене кроз мрежу културних станица, подизање њених капацитета, децентрализација културе и развој публике главни су циљеви новог пројекта „Уметници. Сад!“ који је покренула Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“.
Пројекат „Уметници. Сад!” оснажиће локалну културну сцену кроз просторе културних станица, продукцијске капацитете, разноврсне уметничке програме, те сарадњу са удружењима и студентима, конкурс и позив локалним уметницима, за шта ће бити издвојено више од 30 милиона динара.

Да ли волиш уметност?

„У оснаживање локалне сцене, кроз конкурс, позив и пројекте ЕПК, у наредним месецима уложићемо више од 30 милиона динара. Искључиво за програм, односно уметничка дела и стваралаштво новосадских уметника намењено је више од 11 милиона динара. Програмска подршка кроз простор, продукцију и снажно представљање наших уметника Новосађанима биће подстрек не само за неговање старе, већ и стварање нове публике. Као део стратегије развоја културе Новог Сада до 2026, али и као део постављених циљева за припрему године титуле, овај пројекат је логичан наставак стрпљивог грађења „нових мостова“ у коме људи и процеси стварају просторе и програме, трајне легате пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, најавио је данас на конференцији за медије директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

Јачање програма локалне сцене биће реализовано кроз пројекте Европске престонице културе, јавне позиве и актуелни конкурс намењен локалним уметницима и удружењима. Тај конкурс предвиђа да уметници реализују своје програме у просторима културних станица од августа до октобра ове године и отворен је до 24. јула.
Заинтересовани могу да се пријаве путем апликационог формулара који се налази на сајту Нови Сад – Европска престоница културе, док ће за одабир победничких решења бити задужени новосадски кустоси Марко Милетић, Бојан Милосављевић, Андреа Палашти, Станислав Дрча, Тадија Јаничић и Владимир Гвозден.

„Мрежа културних станица, коју смо представили пре само две недеље, већ испуњава свој задатак пружајући подршку локалној сцени која нам мора бити најважнија. Велики је значај у томе што ће публика из свих делова Новог Сада и околине имати могућност да упозна локалне уметнике, програме и садржаје у новим културним станицама, на чему и почива идеја „Новосађани за Новосађане“. У наредном периоду посетиоци ће у културним станицама моћи да присуствују програмима некласичног фестивала класичне музике НЕО, садржајима за најмлађе у оквиру Змајевих дечјих игара, концертима, позоришним представама, ликовно-едукативним радионицама, књижевним вечерима, биоскопа на отвореном, те бројним другим програмским садржајима где ће у фокусу бити представници локалне сцене“, рекла је координаторка културних станица, Виолета Ђерковић.

Партнер у пројекту јачања новосадске културне сцене је компанија Меркатор С, која је била и део успешно реализоване акције поделе поклона захвалности најстаријим уметницима и радницима у култури у мају.

ИДЕА је још од кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе подршка овом пројекту, јер верујемо да је ово један од најлепших начина за промоцију Града, уметника који овде живе и културних догађаја који се овде организују. Ми нисмо само спонзори Фондације, ми смо промотери вредности за које се залажете. То смо показали тако што смо на почетку креирали кампању која је промовисала овај пројекат, јер смо сматрали да и ми морамо да дамо подршку промоцији, да би што више Новосађана, нарочито млађе популације, разумело колико је овакав пројекат важан за Нови Сад“, рекла је директорка пословног подручја маркетинга компаније Меркатор С, Наташа Павловић и додала да ће њихова подршка развоју локалне уметничке сцене бити још конкретнија и значајнија, све са циљем да Нови Сад и након 2021. остане културна престоница Европе.

Leave a comment