Током ванредног стања, морали смо се прилагођавати на различите  животне околности и нов начин живота. Неко се прилагодио лако,  неко се нажалост није придржавао мера, али на већину је оставило одређене физичке и психичке последице. Како сте ви посматрали меру социјалнe дистанцe?

ФОТО Како посматрате препоручену здравствену меру социјалне дистанце?

Да ли вам је социјално дисцанирање тешко пало или је то одговарало вашој природи? Да ли смо изоставили пољупце и загрљаје при сусретима? Да ли смо и необавезна виђања и кафенисања проредили или свели на минимум? И најважније питање –  да ли смо се осећали усамљено или уплашено?

Животне околности су нас све довеле до једне важне и поучне лекције при чему је већина нас научила нешто ново – неко се променио или сазрео. Не кажу џабе да – ако  човек не може сам са собом – има велики проблем. Ако из своје коже побећи не можеш, учини све што можеш да ти у њој буде удобно.

Бити сам – не значи нужно и бити усамљен. Бити у кући – не значи и нужно досађивати се.

Социјална дистанца у доба короне нас је научила да физичко дистанцирање није исто што и емотивно. Упознали смо више сами себе као и друге. Нове ситуације и околности су многе људе само физички удаљиле али путем међусобног разумевања заправо зближиле. С друге стране, сигурно је било и неразумевања и прекида одређених дружења и за будућност. Многе нове непредвидиве ситуације су показале више лица истих људи. Могли смо видети ко размишља о свом здрављу и здрављу других, ко поштује себе и друге,  ко штити своје и туђе породице истом пажњом и бригом, ко разуме односно не разуме новонастало ванредно стање.

Упознати, прихватити себе и бавити се собом је императив резилијентне особе. Будите умерени, опрезни при социјалном дистанцирању, али водите рачуна и о психичком стању. Како бринете о себи, тако брините и о другима. Прави пријатељи ће вас разумети  и нема бојазни да ће спољашње околности на које се не може утицати прекинути пријатељство. Срећно!

Сузана Марјановић

 

 

Leave a comment