Свечаност поводом 25 година постојања и 100 бројева часописа за математику и рачунарство ,,Тангента” одржана је у петак, 19. јуна 2020, на Департману за математику и информатику ПМФ-а у Новом Саду.

Конференцију за новинаре је отворио проф. др Војислав Андрић и у име Друштва математичара Србије уручио повеље захвалности за дугогодишњи допринос уређивању, афирмацији и популаризацији часописа „Тангента“ проф. др Ратку Тошићу, проф. др Небојши Икодиновићу, и актуелном главном и одговорном уреднику проф. др Војиславу Петровићу. Захвланице су добили и технички уредници проф. др Марија Станић и проф. др Зоран Стојаковић.

Др Војислав Андрић је изјавио да је математика иако тешка наука, свакако нама и друштву данас веома неопходна, јер тежи пут науке је онај који нам помаже да развијемо логички приступ животу.

Срђан Рончић, продекан за науку, међународну сарадњу и развој

„Математика, иако тешка, није само теоријска већ и примењена наука, те је тиме и опсег занимања које она нуди већи. Из разлога што је стање у просвети лоше, мали број дипломираних математичара се опредељује за ту област и већина одлучује да се бави ИТ индустријом и сличним профитабилнијим занимањима“, изјавио је Срђан Рончић, продекан за науку, међународну сарадњу и развој.

Након конференције за новинаре, отворена је изложба “100 бројева Тангенте” испред Амфитеатра, а након тога је почело специјално издање конференције талентованих средњошколаца Србије “Математички подијум младих”.

Пратеће манифестације ове свечаности су промоција каталога свих насловних страна Тангенте, као и додела награда најуспешнијим такмичарима средњошколцима јужнобачког округа (одмах после конференције Математички Подијум Младих).

Организатори обележавања јубилеја су Друштво математичара Србије, Друштво математичара Новог Сада и Природно-математички факултет у Новом Саду.

Тања Савовић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment