У савремено доба веома често слушамо или читамо о веганском начину живота. Колико чињеница знамо о томе и колико је ова тема табу у нашем друштву?

ФОТО Шта знате о веганском начину живота?

Веганизам се сматра најстожим обликом вегетаријанства где су животиње и њихови производи елеминисани из исхране и из тестирања козметичких производа.  Оно што вегани обожавају јесте воће, поврће, житарице, махунарке, хладно цеђена уља. Нема меса, млека, рибе, јаја, меда … Да ли је сиров живот и суров или је то предрасуда?

Након јела, вегани су пуни енергије, а на дуже стазе решавају проблем вишка килограма, шећера, алергија, холестерола и слично.  Акценат је не само на пореклу намирнице већ и на начину припреме. Они преферирају намирнице без хемијског третмана, тако да су производи са села, буквално из прве руке сељака – најпривлачнија понуда за њих. 

Такође, сем стриктне исхране, вегани поштују сличне принципе и у одевању, неговању, шминкању. Вегане нећете видети да носе крзно, кожу, корале, бисере и слично. У основи веганизма, најбитнија идеја је забрана експлоатације животиња у различите сврхе

Холивудска звезда Натали Портман је била веган пре трудноће, такође многи врхунски спортиски попут Новака Ђоковића, сестри Вилијамс, возача Формуле 1 Луиса Хамилтона.

Постоји прича која каже да је човеку довољно дневно да поједе онолико хране колико може стати у длан једне руке. Сем ове приче, чули смо и за легенду да у Индији постоје људи који не једу ништа од намирница, већ постоје алтернативни извори енергије њиховог живота. Да ли је то мит, или постоји мношто тога што се истражује, остаје да видимо.  У бућности сазнаћемо  у ком правцу се здрав свет креће и како се храни. До тада, храните се у складу са вашим потребама и уверењима и поштујте различитост. 

 

Сузана Марјановић

 

 

 

 

Leave a comment