Услед пандемије и ванредних мера, одржавање фестивала Егзит је под великим знаком питања. Организатори су се јавности обратили путем отвореног писма, које преносимо у целости: 

На почетку овог отвореног писма поводом одржавања ЕГЗИТ фестивала, прво желимо да се захвалимо свима на стрпљењу. У протеклом периоду нисмо могли да се бавимо питањем одржавања Егзита, јер смо од увођења ванредног стања, зауставили све активности на промоцији фестивала и све своје снаге усмерили на друштвено корисне акције, од велике волонтерске кампање “Супер Комша”, која је позивала на помоћ старијим суграђанима, до специјалног ЕГЗИТ ТВ програма, који је у протеклих месец дана милионима људи у земљи и свету олакшао боравак у карантину. Снимљене су и две песме које позивају на волонтирање, а у којима смо окупили неке од наших најомиљенијих глумаца, музичара, спортиста и других јавних личности. Поносни смо и на чињеницу да је наш фестивалски тим свакодневно учествовао у волонтерским акцијама и радио беспоштедно да помогне друштву у целини.

На почетку пандемије смо у поруци нашим фановима показали наду и оптимизам, а као што сви знамо, ситуација се мењала из дана у дан и мало шта се могло предвидети. Нашим једностраним потезима нисмо желели да у грађанству изазовемо додатну дозу панике, које у претходном периоду није мањкало. Како се по предвиђањима здравствена ситуација значајно побољшала и ванредно стање се окончава, време је и да одговоримо на питања о одржавању јубиларног ЕГЗИТ фестивала.

Свима нама у Егзиту је здравље наших посетилаца, грађана Новог Сада и Србије, као и свих учесника у организацији на првом месту. Зато и сматрамо да није спорно питање промене формата и померања датума фестивала, али је за званичну одлуку неопходна и координација са надлежним институцијама на свим нивоима. ЕГЗИТ је најсложенији догађај на простору југоисточне Европе и један од највећих фестивала света, па је промена формата и датума огроман организациони подухват.

За организацију овогодишњег фестивала склопљено је више стотина уговора са извођачима, продукцијама, хотелима и другим привредним субјектима из земље и света. Да би се ови уговори раскинули, између осталог је потребно и да се испуни услов више силе који ће бити валидан пред законима било које европске или светске земље. Ово је разлог зашто су и други највећи европски фестивали као што су Tomorrowland, Sziget и бројни други, у складу са препоруком кровне европске фестивалске асоцијације Yoyrope, померање датума објавили тек након што су њихове државе донеле мере о забрани масовних окупљања за тај период године, као и економске и правне мере које њихове фестивале штите од гашења. Ово последње је садржано и у апелу који је Yoyrope недавно упутио Влади Републике Србије.

У претходних неколико недеља смо у више наврата затражили састанке са надлежним институцијама на којима бисмо заједно пронашли најбоља и најмање штетна решења, што сматрамо јединим исправним приступом имајући у виду сложеност и важност ситуације у којој смо се сви нашли. Хтели смо и да разумемо на који начин ће ићи отварање земље, и како да манифестације учинимо што безбеднијим могућим када оне коначно буду дозвољене. Надамо се да ће сада по престанку ванредног стања до тих састанака убрзо доћи како бисмо о одлукама које буду донесене могли заједно да обавестимо публику из целог света, као и стотине извођача и неколико хиљада људи који учествују у организацији фестивала.

Манифестације у земљи и свету су део привреде који је најтеже погођен пандемијом. Догађаји су били први који су укинути и биће последњи који ће се вратити. Губитке још не можемо ни да проценимо, али се крећу у милионима евра и сигурно су највећи откако постојимо и прете да угасе не само ЕГЗИТ и друге манифестације, већ и да оставе на хиљаде породица без извора примања. По проценама Привредне коморе Србије, овај сектор домаће привреде генерише преко 10.000 сталних и више десетина хиљада хонорарних послова. Укупни економски допринос манифестација за српску привреду је огроман, а само је ЕГЗИТ нашој туристичкој привреди до сада донео преко 200 милиона евра.

Ми се искрено надамо да ће цела земља, па са њом и ЕГЗИТ, али и остале важне манифестације као што су Гуча, Бир Фест, Нишвил, Лавфест, Арсенал и бројне друге, те целокупна туристичка привреда и цео сектор културе, ипак стати на ноге и наставити даље са радом чим пре, јер је то свима у држави у интересу. Можда неко ко ради у другим секторима привреде данас не мисли тако, али када један део друштва економски ослаби, онда и економска моћ целог друштва последично пада. Није немачка влада прво помогла најтеже погођене манифестације зато што су Немци народ који воли да се игра и весели, већ зато што разумеју управо овај принцип да се рупа крпи без обзира где је настала да не потоне цео брод. Зато је и ЕГЗИТ 2014. године успео да прикупи, и то ван граница Србије, преко 200 хиљада евра помоћи за страдале од поплава, иако ни фестивал, ни тврђава нису били поплављени.

Манифестације су биле и остале један од мотора развоја туризма у Србији, који се последњих година веома развио и био међу покретачима наше екомоније, а поново може да буде и мотор који ће је опоравити. Потребно је само да поново препознамо нашу шансу у глобалним оквирима и заједно пронађемо излаз из пандемије пре свих.

 

Извор: Егзит фестивал

Leave a comment