Од почетка ванредног стања много се говори о новом систему наставе, учењу на даљину и припремама за завршне испите. Четворо младих људи одлучили су да не седе скрштених руку и да предузму нешто како би својим сународницима олакшали новонасталу ситуацију. Они су Божидар, Милица, Марија и Звонко – покретачи иницијативе Уз вас смо.

Иницијатива Уз вас смо подразумева помоћ у учењу деци медицинских радника, на волонтерској основи. Ученици којима је потребна додатна подршка могу да се пријаве путем форме на сајту  након чега им буде додељен предавач. Часови се одржавају путем мобилних и компјутерских апликација, трају сат и по времена и потпуно су бесплатни, будући да их одржава око 200 волонтера, углавном студената. 

– Идеја је потекла из искуства са Универзитета Колумбијa, где је спроведена слична акција између студената. Мислим да је ово одличан начин да се искористи време у изолацији – издвојити 2-3 сата недељно, што није много, а пружа се помоћ некоме. Много је позитивних аспеката овакве иницијативе, па сам одлучио да позовем пријатеље и да кренемо у акцију – започиње причу Божидар Плавшић, један од покретача.

Божидар Плавшић, Марија Бинић, Милица Николић и Звонко Николић су се први пут окупили поводом ове акције – виртуелно. Ипак, истичу да су одмах пронашли заједнички језик, лако поделили задужења и оно што је у среду била само идеја, у суботу је већ постало акција.

– Нема много времена и темпо је веома брз будући да се пријавио заиста велик број волонтера, а многе од њих смо спојили и са децом. С обзиром на то да живимо у различитим временским зонама (Њујорк, Беч и Београд), деси се често да до касно у ноћ радимо на сајту, мрежама и текстовима, састанчимо малтене сваког дана преко Зума и ускачемо једни другима кад год је потребно – објашњава Звонко како тим функционише.

уз вас смо
Фото: Илустрација / Марија Ердељи

На питање у којој мери су успуњена њихова очекивања с почетка, Марија без двојбе одговара да су врло задовољни како се све одвија.

– Ја сам цео живот волонтер, али конкретно у овој причи треба разграничити шта је оно што желимо, а шта што очекујемо. Желимо и даље да се јави што већи број здравствених радника. Заправо, и нема граница у жељама. Да ли сам задовољна, јесам, чак и једној особи да смо помогли, то би суштински била велика ствар, а у овом тренутку више је од 100 парова којима смо помогли.

Организатори посебно истичу да акција није покренута са циљем било какве материјалне зараде или личне промоције.

– Само сазнање да сте помогли је јако велика сатисфакција. Посебно када су у питању деца јер су она најрањивија категорија. Није то само образовање и није то само учење, ту су и васпитање и дружење. Више од 200 студената се одазвало позиву и то нам говори да млади ипак нису пасивни како се често неправедно мисли. Захвалност коју примамо сваког дана такође представља неку врсту сатисфакције – прича Милица.

уз вас смо
Фото: Илустрација / Марија Ердељи

Божидар истиче да је волонтеризам као лек, јер људима даје наду.

– Кад видите ту дозу креативности и спремности на рад, то вас испуни енергијом и тера вас да будете и ви активни. Ту је толико  добрих вибрација и позитивних утисака, толико нових познанстава, иако виртуелно. Упознајете нове људе, стичете нове пријатеље – прича Божидар, а све четворо се посебно захваљују волонтерима предавачима јер без њих ова идеја не би могла да се спроведе у дело.

Иако због природе ситуације нису још увек размишљали да се акција настави дугорочно, кажу да је и то могуће, а осим школских предмета, однедавно ученици могу да се пријаве и за учење шпанског и кинеског језика.

Шта кажу волонтери

Како изгледа седети испред уређаја и предавати онлајн, знају најбоље они који су се у томе опробали. Љубица Талировић и Никола Голeш већ су имали прве часове са ученицима.

– Јако сам задовољна како је протекао први час, чак и много боље него што сам очекивала. Имала сам осећај позитивне треме јер је требало да нађем заједнички језик са учеником, али сам успела да му ставим до знања да ћемо бити у пријатељском односу. Атмосфера је опуштена, успели смо обоје да прилагодимо темпо и, што је најбитније, успели смо да утврдимо који су то пропусти у знању на којима можемо да радимо – прича Љубица, студенткиња међународног пословања и финансија из Шапца.

Никола, студент физике из Сомбора, дели позитивне утиске са Љубицом и додаје да је код наставе на даљину највећи изазов проценити усвојеност градива, поред могућих техничких проблема.

– Часове одржавамо преко Скајпа, а с обзиром на то да имам графичку таблу, ученик види на екрану све што ја пишем. Ово није први пут да волонтирам као предавач, тако да ми је у том смислу припрема олакшана. Мислим да је ово одлична прилика да искористимо своје време – помажемо некоме, а истовремено добијамо драгоцено искуство, па и знање – каже Никола.

О томе колико је корисна ова акција и колико је позитивних аспеката у њој, сагласни су обоје.

– Ово је акција која се заснива на општој добробити. Јако је битно ширити свест и свим младима бих желела да поручим да они и поред компетентности и личног развоја, укључивањем у ову акцију, показују  да у себи носе солидарност. Покретањем оваквих акција показујемо да смо самоуверени и да стварамо промене – прича Љубица и закључује: Волонтеризам као концепт је битна ствар, заснива се на слободној вољи, личном избору, алтруизму и зато је ово идеална прилика да свако од нас учешћем поради на развоју свог личног потенцијала. Осим што се у психолошком смислу оснажујемо као индивидуе, на овај начин оснажујемо и друштво у целини.

 

Сања Ђукић

Фото: Марија Ердељи 

Leave a comment