Српска памет ради на освајању производње респиратора који су у ово доба пандемије коронавируса најтраженија медицинска роба.

ФОТО Прототип респиратора са Машинског факултета

На заједничком послу нашли су се инжењери и лекари. У Иновационом центру Машинског факултета Универзитета у Београду ради се прототип респиратора

за привремену замену у ургентним ситуацијама.

“Тражили смо неки уређај који се већ стандардно користи за вештачко дисање да бисмо избегли медицинску верификацију новог прототипа. И налетели смо на амбубалоне. То су балони који се користе за вештачко дисање у амбулантама, у првој помоћи, у клиничко-болничким центрима. И онда смо решили да тај систем аутоматизујемо”, наводи доцент Жарко Мишковић са Машинског факултета у Београду.

Анализирали су претходна решења и развили своје.

“Посматрамо однос пацијент–уређај–околина. Тако да смо решили да заштитимо и пацијента тиме што филтрирамо флуид који пацијент удише, али штитимо и лекара тиме што филтрирамо оно што пацијент издише. За ове уређаје користи се турбински компресор. Одлучили смо се за овај амбубалон зато што у случају нестанка струје, на пример, турбински компресор стаје. А са амбубалоном, са овим нашим решењем, могуће је да настави са радом ручно”, објашњава Мишковић.

Додаје да је систем потпуно аутоматизован.

“На овај амбубалон ставили смо различите сензоре. Контролишемо проток, притисак. Такође, развили смо и наш систем за контролу нивоа кисеоника у крви, броја откуцаја, што су све подаци који користи анестезиолозима и лекарима који користе овај систем”, наводи Мишковић.

Интересовања за производњу има, а док не почне, прототип ће се и даље усавршавати.

Извор: Najstudent.com

Leave a comment