Typhoon Hill  је проглашен за стартап године у Србији, на овогодишњем локалном финалу PowerUp! Изазова, у организацији компаније InnoEnergy. Овај стартап је развио универзални оперативни систем YEGOS, који омогућава агрегацију и контролу свих дистрибуираних енергетских ресурса и паметних уређаја, повећавајући њихову ефикасност, истовремено смањујући трошкове. Победнички стартап ће представљати нашу земљу на међународном финалу, где ће имати прилику да освоји награду од 50.000 и инвестицију од 150.000 до неколико милиона евра.

Током овогодишњег локалног финала, које је одржано јуче, путем онлине платформе ради безбедности свих учесника, Typhoon Hill  је проглашен стартапом године од стране стручног жирија који су чинили Зоја Кукић, програмска директорка Иницијативе Дигитална Србија, Шимон Фијатковски из компаније ИнноЕнергy, Павле Кривокућа из Impakt Hub-а и Владимир Тркуља, Venture Fellow  у Иновационом фонду Уnicef-а.

„Стварно се сјајно осећам, победа на PowerUp!-у нам заиста много значи и надамо се да ће нам помоћи да дођемо до нових инвестиција и да даље развијамо наш производ, како би дошао до што шире употребе,“ изјавио је Александар Кавгић из Typhoon Hillа.

YEGOS је креиран на бази Pxyton и Linux система а инсталира се једноставно путем УСБ-а или Cloud-а, на постојећу или нову инфраструктуру. Сама технологија иза УЕГОС-а је већ тестирана, имплементирана и спремна за употребу, што значи да су први кораци у развоју овог новог система за управљање уређајима одавно направљени и значајан број тестова је извршен. Тренутно се развија интерфејс, који ће бити могуће имплементирати како у пословним зградама и производним погонима, тако и у паметним домовима ради оптимизације ефикасности и енергетске потрошње уређаја спојених на овај систем.

За овогодишњи PowerUp! Изазов широм Централне и Источне Европе било је 425 пријава, од којих чак 362 стартапа, што PowerUp! чини једним од највећих програма за стартапе, скејлапе, мала и средња предузећа из области енергије, чистих технологија, мобилности, сајбер безбедности, паметних градова и чистог ваздуха.

„Ово је први пут да се локално финале PowerUp! Изазова одржава онлине, због новонасталих околности, и могу да кажем да је све прошло фантастично. Имали смо прилику да видимо веома иновативна и занимљива решења, што јасно показује да се стартап заједница у Србији развија и да и у наредном периоду можемо очекивати још квалитетних идеја и производа из области енергије и чистих технологија,“ рекао је Александар Арнаут из Inno Energy Hub-а Србија и Стартита.

Поред новчане награде и могућности за вишемилионску инвестицију, Typhoon Hill  ће се такмичити и за титулу Стартапа године у Централној и Источној Европи, као и за вредне понуде PowerUp! партнерских компанија Amazon Web Services, Revolut и Speed Up Group.

Извор: Najstudent.com

Leave a comment