Студент друге године Рачунарског факултета Никола Крстић, је са предузећем “CCS solutions“ понудио комисији нову врсту заштитне маске са измењивим хепа филтером за вишеструку дугорочну употребу.

– Реч је о новом, ургентном пројекту, који је постао актуелан због пандемије. Уопште нисмо планирали да се тако нечим бавимо, али смо ипак дошли на идеју како да унапредимо процес и направимо што више маски за вишекратну употребу – каже за “Индекс” Крстић.

Он објашњава да је “CCS solutions“ у процесу покретања производње, а очекује се да у првој серији на тржиште пристигне око 30.000 ових сада веома тражених заштитних помагала.

Крстић објашњава да је маска дуготрајна – искувава се у води и тако се дезинфикује, а филтер се сваких седам до десет дана једноставно извади отварањем поклопца и замени новим.

Млади стартап предузетник очекује прву серију маски. Произвођач је домаћа фирма која се бави термичком обрадом пластике. Целокупна производња је у Србији.

Крстић још не може да говори о цени производа, мада већ сад зна да се “CCS solutions“ одриче профита, јер ће сва зарада ићи на покриће трошкова и за нову производњу.

Никола Крстић је нашој јавности познат по једном другом пројекту – “паметној рукавици“ за слепе “анора“ – која такође убрзо треба да се појави на тражишту, али је због пандемије изазване корона вирусом нова заштитна маска код младог иноватора неочекивано доспела у први план.

Извор: Najstudent.com

Leave a comment