Београдски „машинци” званично признати у Европи
Немачка акредитациона агенција за високошколске установе и студијске програме АСИИН продужила је до октобра 2025. године акредитацију Машинског факултета, Универзитета у Београду. Та одлука, како истичу на Машинском факултету, представља најбољу потврду квалитета универзитетског образовања у Србији.

Акредитација се односи на основне и мастер студије машинства и обухвата више од 20 академских програма на српском и енглеском језику. По томе је Машински факултет и јединствен у Србији и региону.

ASIIN акредитација је потврдила и европски квалитет образовања на најстаријој и највећој високој школи у области машинства на овим просторима. Добили смо два сертификата. То значи да је диплома машинског инжењера, и бечелор и мастера, званично призната широм Европе – наглашава проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета.

ASIIN је немачка агенција за националну и интернационалну проверу квалитета и акредитацију студијских програма и институција високог школства у области инжењерских, информатичких и природно-математичких наука. Машински факултет је ту потврду међународног квалитета студија први пут добио 2013. године на период од пет година, колико иначе важи АСИИН акредитација. На захтев факултета, крајем 2018. покренут је поступак за продужење акредитације. Како објашњава проф. Митровић, оцењиван је квалитет студијских програма – од структуре до начина извођења наставе, организације и спровођења испита, рада запослених на факултету, улагања у кадрове, али и у развој студената, као и транспарентности пословања и управљања квалитетом. Чланови резвизорског тима обишли су истраживачке и наставне капацитете факултета, а проф. др Стефан Кабелак, са Лајбниц универзитета у Хановеру, који је предводио ревизорски тим, нагласио је да су „уочили видан напредак Машинског факултета у протеклих пет акредитационих година”. Ревизори су истакли високу компетентност професора и доцената, квалитет студената и њихову отвореност за нова знања, као и завидан ниво истраживачких капацитета.

Радивоје Митровић истиче да је агенција ASIIN чак тражили одобрење да се документација факултета понуди као узор високошколским установама у другим земљама које желе да се акредитују.

Извор: Najstudent.com

Leave a comment