Васкрс само што није стигао, а пре њега нам долази оно чему се највише радују деца, али и одрасли  – бојење васкршњих јаја! Иако се по предању јаја фарбају у црвену боју, врло је распротрањено украшавање јаја разним бојама, али и исцртавање разних облика, од животњских и биљних, до симбола као што су крст, кругови или линије.

vaskrsnja jaja

Ево наших предлога како да јаја на вашој трпези буду што занимљивија: 

Шарена јаја

Да би се добила шарена боја, неопходно је јаје облепити и оставити само оне делове које желимо да обојимо, затим га потапамо у прву боју. Након тога, јаје се потапа у другу, а пре тога смо заштитили преходну боју и тако док га не потопите  у све боје које сте припремили.

Исцртавање

Исцртавање јаја можеш учинити воштаним бојицама, али пре него што их потопиш у боју, јер кад боја дође у додир са јајетом, неће офарбати онај део на коме се исцртавало. Исцртавати можеш и накнадно, али је важно да је подлога светле боје, а да имаш неку тамну оловку, која ће оставити траг на оваквој површини.

Са биљкама

Увек је интересантно када нађемо на неку лепу биљчицу; стави је на јаје, затим обмотај оке њега најлон чарапу, па до њега стави друго, исто са неким цветом или листом. Добићеш невероватно много различитих шара, а твоја ће васкршња јаја бити уникатна.

Још интересантних метода погледај овде:

https://www.youtube.com/watch?v=jIazd-v2n9A

Фолија

Бојење фолијом је још један интересантан начин украшавања јаја. Потребно је умотати јаје у алуминијску фолију и онда ставити у боју. Оно ће упити део боје и попримиће акварел изглед.

Ево још неких идеја:

https://www.youtube.com/watch?v=Y67MIxA0zGU

Јави нам како ти је испало. 🙂

 

Тања Савовић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment