Тренутно у свету влада пандемија вируса Covid-19. Пред нама је један велики тест. Тест дисциплине, солидарности, хуманости, али и ишчекивање. Република Србија прогласила је ванредно стање, затворене су школе и факултети. Како студенти проводе ове дане? Да ли прате онлајн наставу на сајтовима факултета? Шта мисле о вирусу и да ли се придржавају заштитних мера? У наставку текста прочитајте шта смо сазнали у разговору са студентима.

Онлине настава за време ванредног стања

Шта раде студенти за време ванредног стања?

Због обуставе рада у свим образовним институцијама у земљи, факултети су, као и школе прешли на онлајн наставу. Да ли студенти подржавају ову одлуку, како то функционише на њиховим факултетима? Управо о томе смо разговарали и тражили одговоре на сва горе наведена питања од студената различитих факултета у Србији.

„Сматрам да је држава добро поступила, али бих ја чак увео ригорозније мере. Морамо бити дисциплиновани како нас не би задесио италијански сценарио. Што се тиче Правног факултета, мислим да ово неће много утицати на квалитет наставе, јер се факултет добро организовао.

Сва предавања су нам доступна на сајту, а сва питања и консултације обављамо са професорима преко мејла. Померени су нам и испитни рокови, тако да сада имамо више времена за спремање испита. Од мера заштите користим дезинфекциона средства и, наравно, редовно прање руку″, изјавио је за иСербиу Лазар Костић, студент Правног факултета.

Како би вас додатно мотивисали да пратите онлајн наставу, издвојили смо неколико њених предности.

Пратите предавања из удобности свог дома, нема неудобних столица. Нема градске гужве на путу до факултета, која вас врло често нервира.
Нешто нисте разумели или су вам на тренутак одлутале мисли? Увек се можете вратити на тај део предавања.
Не морате више да вежбате брзо писање хватајући белешке.
По први пут можете пратити предавање уз кафу. Зар то није оно што смо прижељкивали док смо седели у последњем реду амфитеатра и чекали крај скоро сваког предавања?
Марија Младеновић са Факултета политичких наука у Београду је изјавила да подржава меру државе у вези са затварањем факултета. „Мислим да је онлајн настава добра идеја, јер предавања ретко похађамо. Међутим, мислим да је грешка што су затворени студентски домови, велики број студената морао је да напусти своје собе и врати се у родни град, а тако потенцијално само ширимо вирус.“

На њеном факултету онлајн настава је најављена, али још није почела. „Плаши ме да ће то можда још више улењити студенте, јер већином учимо кампањски. Како сада немамо колоквијуме и испите, верујем да ћемо касније имати проблема, јер ћемо учити све одједном.

Што се тиче мера заштите од вируса користим маску и рукавице. Такође, избегавам да излазим напољу без преке потребе″, додаје Марија.

„У потпуности подржавам одлуку о обустави рада образовних институција, јер било какво окупљање представља велики ризик за преношење и ширење вируса. Тренутно сам на мастер студијама и мој ниво студија за сада нема онлајн наставу. Међутим, на основним студијама имају, али не из свих предмета″, рекла је Маја Мишић, студент Пољопривредног факултета.

„Овај прекид ће сигурно утицати на ефикасност учења и разумевање градива. Међутим, професори су нам изашли у сусрет и око свих проблема и питања им се можемо обратити путем мејла. Једино што ме брине су испитни рокови, плашим се да не буду један за другим, јер је то проблем ако планирамо да полажемо више испита.″

„Пошто сам боравила ван Србије, тренутно се налазим у самоизолацији која ће трајати 14 дана. Трудим се да не долазим у контакт са укућанима, хигијена у кући је на високом нивоу, проветравам просторије и дезинфикујем повшине, посебно кваке и остале металне повшине. Свако мора поштовати сва правила, јер је то једини начин да заштитимо себе и друге″, додала је Мишићева.

Иако нам можда у овом тренутку изолација делује као казна, која нам ремети нормалан друштвени живот, окренимо се позитивнијем размишљању.

Имамо времена за своју породицу, за разговоре са њима, за књиге које никако да кренемо да читамо, за филм који нам сви препоручују. Наравно, било би најбоље када бисмо пре тога завршили све обавезе око онлајн наставе, јер бићемо опуштенији, а и лакше ћемо касније спремити испит.

„Ми смо од прве године имали неколико курсева које смо радили онлајн, тако да нам ово није тешко пало″, рекла је Ема Радовановић, студент психологије и додаје:

„Оно што је ‘убијено’ је дискусија и учење путем саме дискусије. По мишљењу многих са факултета, то је најквалитетнији вид наставе. Иначе, ефекат и квалитет онлајн наставе, по мом мишљењу, много зависи од предмета. Још увек не знамо како ће се полагати испити. Не посећујем кафиће, седим код куће и редовно перем руке.″

Сви студенти подржавају уведене мере и схватају озбиљност ситуације. Овим путем подсећамо колико је важно да се приџавају савета лекара који као прву меру одбране од вируса Цовид- 19 наводе редовно прање руку, и то топлом водом, јер се сматра да је вирус осетљив на високој температури.

Маске за лице, када смо у контакту са другима, и рукавице, које су значајне када нисмо у могућности да оперемо руке, нарочито после вожње градским превозом. Такође, апелује се да се не излази из куће без преке потребе, што се посебно односи на старије особе, које најтеже подносе овај вирус.

Иако већини студената прија ова обустава наставе и одмор од предавања, саветујемо их да ипак не чекају последњи тренутак и редовно уче, јер како сами кажу, после ће све морати одједном.

Извор: iSerbia

 

Leave a comment