Студенти Универзитета у Београду свој дан, 4. април, обележавају ван својих факултета, уз онлајн наставу. Први утисци говоре да су се студенти боље снашли у новом виду наставе, али од универзитета траже да број испитних рокова остане исти упркос ванредном стању.

 Онлине настава

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић је, уз честитке за Дан студената, рекла да настава тече мало другачије него што је уобичајено и да су први резултати онлајн наставе врло успешни.

“Чини се да су се студенти ту боље снашли и да им одговара овај вид комуникације. Наставници су врло посвећени и успели су да за врло кратко време припреме наставне садржаје који обично нису онлајн доступни”, навела је ректорка Поповић у Јутарњем програму РТС-а.

Додала је да очекује да комуникација између студената и наставника буде још боља и да су студентски парламенти факултета и Универзитета ту да буду спона и веза између управа факултета и студената.

Ректорка Универизета у Београду је оцorенила да ће студенти због онлајн наставе имати више знања јер су га лакше стекли кроз интензивну комуникацију са наставницима, а када је реч о испитима, навела је да ће они зависити од дужине трајања ванредног стања.

“То ће утицати и на дужину семестра и на организацију послова који следе после тога. Оно што је сигурно је да ниједан студент неће бити угрожен и да ником неће бити ускраћена могућност да изведе проверу знања”, навела је Иванка Поповић.

Ректорка Иванка Поповић је истакла да је Универзитет у Београду у контакту са универзитетима у региону и широм света и да високошколске установе размењују искуства која стичу у онлајн настави током пандемије.

Студенти: Не сме се доводити у питање број испитних рокова
Председница Студентског парламента Универзитета у Београду Маргарета Смиљанић навела је да настава почела на свим факултетима, али не и на свим предметима због тога што неки наставници немају техничке могућности, док одређени предавачи сматрају да онлајн предавања нису добар вид наставе.

“Студентима ово није распуст, они имају свакодневна предавања и свакодневне вежбе. И даље комуницирамо са професорима и асистентима на који начин ће та настава бити организована у смислу предиспитних обавеза. Оно што мислимо да се не сме доводити у питање уопште јесте број испитних рокова које ће студенти имати”, истакла је Смиљанићева.

Додала је да ће бити основано координационо тело које ће укључивати представнике универзитета, али и представнике студената преко Студентске конференције универзитетâ Србије и да ће путем тог тела изнети своје захтеве.

Студентски захтеви ће, према речима Маргарете Смиљанић, бити репрограми за школарине због актуелне ситуације, исти број испитних рокова, као и да се утврди како ће тренутни начин спровођења наставе утицати на завршетак школске године.

Извoр: Najstudent.com

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment