Премијере концерата средом, музичке екскурзије понедељком и четвртком, интервјуи са књижевницима и књижевницама суботом, онлине изложбе уторком – „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ наставља да промовише културу као начин живота на званичним страницама на друштвеним мрежама, као и на страницама Културних станица.

Да ли те занима овај програм?

Различити програмски садржаји, који ће бити онлине већ ове недеље, проистекли су из до сада организованих догађаја, али и сарадње са различитим локалним уметницима, организацијама, установама културе.

Нови Сад 2021 – Онлине премијере концерата
Концерти који су обележили године припреме Новог Сада за Европску престоницу културе премијерно ће бити емитовани на званичној Фацебоок страници Нови Сад 2021 сваке среде од 20.21 час.
Први на репертоару, 8. априла, биће Корзо – један од кључних догађаја у оквиру програмског лука „Калеидоскоп културе“. Концерт класичне музике под ведрим небом који већ две године заредом у септембру зауставља један од најпрометнијих булевара у центру Новог Сада – Булевар Михајла Пупина. Ове среде уживаћемо у изведбама Војвођанског симфонијског оркестра, вишеструко награђиване пијанисткиње, Рите Кинке, као и познатог виртуоза на виолини, Роберта Лакатоша, док ћемо 22. априла имати прилике да се присетимо како је изгледао први Корзо 2018. године.
Концерт првих добитника награде „Милан Младеновић“, београдског састава Артан Лили, који су били део јединственог Дочека у Новом Саду, заказан је за 15. април, такође од 20.21 час.

Културна станица Еђшег – Музичке екскурзије и књижевне вечери
Поцкет Глобе, продукцијски првенац културне станице Еђшег, сваког понедељка и четвртка заказује виртуелне музичке екскурзије по светској музичкој сцени, а линк ће бити на Фацебоок страници КС Еђшег. Водич ће бити Војислав Малешев, познатији као Killo Killo, који ће и даље промовисати некомерцијални звук и велика имена светске етно, џез и експерименталне музичке сцене уз занимљиве госте. Прво Поцкет Глобе путовање, 13. априла у 21 час, биће посвећено локалној експерименталној и џез сцени, док ћемо се 16. априла подсетити концерата који су обележили прво издање музичких екскурзија у септембру 2019. године.

Субота, од 19 сати, резервисана је за разговоре са књижевницима и књижевницама о писању, читању, али и актуелним и свим другим темама. Идеја књижевних вечери „Око(м) књиге“, новог програма Културне станице Еђшег на Инстаграм страници КС Еђшега је да активира и укључи пратиоце, који могу да шаљу своја питања.
Прва гошћа, 11. априла биће песникиња Тања Ступар Трифуновић, добитница бројних награда, међу којима је и Награда Европске уније за књижевност за роман „Сатови у мајчиној соби”. Разговоре ће водити уредница портала „Преразмишљавање“, Катарина Костић.

Културна станица Свилара – Онлине изложбе
Културна станица Свилара започиње дељење програмских садржаја на својој Фацебоок страници, а прве су онлине изложбе које ће бити сваког уторка.
Прве две изложбе су „Поруке са зидова“ аутора Марие Силађи и Силарда Антала, која представља истраживање на пољу цртања графита, али и културног наслеђа Новог Сада и изложба „Свилара у Новом Саду – генератор прве индустријске зоне“ ауторки Анице Драганић и Марие Силађи, која се бави настанком прве индустријске зоне у Новом Саду, у Алмашком крају, на месту данашње културне станице Свилара.

Поред ових, у плану су и други садржаји који ће бити најављени на друштвеним мрежама „Нови Сад 2021“ и Културних станица.

Leave a comment