Свет је задесила катастрофа великих размера – пандемија новог вируса. Многе светске силе у тој борби су поклекнуле. Имамо свакодневни пример на телевизији  –  страшне слике и подаци из Кине, Италије, Шпаније, Француске… Нажалост није филм, већ реалност коју сви делимо. Због тога –  учимо сви из грешака, из искуства других и не дозволимо да се сценарио понови код нас. На све стране чујемо  поруке ОстаниКодКуће. А ти, шта ти радиш? Јеси ли код куће?


Oстани код куће – Сачувај животе!

Поставља се питање да ли је самосвест људи довољно развијена да се схвати значај поруке ОстаниКодКуће и значај дисциплине у понашању апсолутно сваког човека. Углавном, људи сматрају да се жртве дешавају негде  далеко у свету, из разних разлога,  да  су информације са ТВ-а сувише далека прича која се не утиче на њихове животе.

Што је већи апел да се остане код куће, већа је и паника да се оде још који пут данас до продавнице и набави нешто што би можда могло затребати. Или што је већи апел да се не излази, већа је потреба појединаца да се истичу слобода и права појединаца у пуном обиму, баш сада у ванредном стању.

С друге стране, многи људи угрожавају и туђи избор да потпуно поштују препоруке и мере заштите да не излазе и не примају посете. Како поступити у ситуацијама са људима који су баш сад покуцали код вас и хтели би по обичају да попију кафу? Није некултурно подсетити их на мере заштите и јасно истаћи да их се ви придржавате. Некултурно је непоштовати људе и угрожавати им безбедност и осећај сигурности, уливати им страх у најмању руку.

Солидарност као императив

Ако бисмо сви били дисциплиновани, ширење новог вируса би добило најјачи ударац, јер без нас он не би опстао. А онда вечито себично питање  – „зашто ја да не изађем до маркета, нека други седе, мени сад треба нешто”. Морамо бити солидарни сви као један. Морамо поштовати једни друге, помагати једни другима и одрећи се дела својих потреба зарад приоритетнијих заједничких потреба, потреба да се спаси што више живота.

У својој кући си најсигурнији, са основним намирницама можеш да направиш и скуваш много више здраве хране него што је можеш купити излажући се разним ризицима. Вежбати можеш у својој кући и многе послове можеш обавити онлајнд. Не мораш се видети са пријатељима да бисте попили кафу, можете и телефоном ћаскати и кафенисати.

Изолуј се у свом стану и тераси, односно код куће и у дворишту – и ту увек има посла. Провери своје способности организације живота у тешким околностима. Буди хуман – провери како су се старе комшије организовале и треба ли им помоћ.  Дај ти свој максимуму овој заједничкој борби. Није тешко – остани што више у својој кући!

 

Сузана Марјановић

Фотографије: unsplash.com

 

Leave a comment