Имајућу у виду тренутне оправдане околности које нас спречавају да путујемо, преостаје нам да маштамо и правимо планове за будућност. Препоручићу вам посету Будимпешти као викенд излет који можете планирати у будућности када путовања буду могућа и безбедна. 

ФОТО: приватна архива
Трг хероја у Будимпешти

Ако се ради о викенд излету ова дестинација је идеална, обзиром на чињеницу да ако кренете у 12 часова ноћу, ујутру стижете на своје одредиште. У то време морамо урачунати неизоставно чекање на граници и обављање процедуре приликом преласка границе. Такође пут на овој релацији је приступачан за безбедну вожњу и док ви мало дремнете прва јутарња кафа вас чека у Будиму или Пешти.

ФОТO: приватна архива – Мађарски парламент изузетне архитектуре

Мађарски парламент је највећа зграда у Мађарској и налази се на Тргу Лајоша Кошута, на пештанској страни града. На обали Дунава, импозантна грађевина је у неоготичком стилу. Обавезно је посетите и прошетајте кејом поред Дунава. Видећете необичну гомилу гвоздених ципела мушких, женских, дечјих, од елегантних дамских до старих и похабаних, који сведоче о жртвама холокауста и мађаским јеврејима који су у Дунаву на том иместу изгубили живот.

Прошетајте до Трга хероја и посетите Millennium Monument. Погледајте споменик Слободе са три импозантне скулптуре. Најављено је крајем прошле године да се ради  на подизању споменика Николи Тесли у Будимпешти – што се мора обавезно посетити.

Мађарски музеј пољопривреде је највећи музеј те врсте у Европи, у барокном и ренесансном стилу. У дворишту замка постоји неколико споменика а један од  интересантнијих је споменик хорничару Анонимусу кога прати интересантна леегенда.

Уколико нешто купујете, имајте у виду да морате разменити еуро за форинте, где је однос 1 еуро око 300 форинти. Тако да будите опрезни приликом прорачуна, док се цене оријентационо крећу исто као код нас.

Одаберите друшто и дестинацију за пут по жељи и избору. Пронађи акције туристичких агенција или купоне на акцији на интернету и резервиши на време. Користите услуге туристичког водича да би вам показао сва интересантна места, а свакако ћете имати и време за слободну шетњу.

ФОТО: приватна архива  –  Уживај у погледу са мађарског моста!

Уживајте у природи, у предивном погледу са моста, у импозантним споменицима и склуптурама, грађевини изузетне архитектуре и шетњи главном улицом и центром попут светских велелепних центара.

Сачекајмо период када ћемо се коначно изборити са проблемом који је задесио не само Србију већ и свет. По укидању ванредног стања и потпуној безбедности можемо реализовати планове за путовања. У међувремену, надајмо се, маштајно и ширимо позитивну енергију у сусрет безбедним и егзотичним путовањима. Срећно!

 

 

Leave a comment