У Новом Саду је, и ове године, традиционално, одржан Сајам књига. Посетиоци су имали прилику да, од 3. до 9. марта, по осетним попустима набаве књиге бројних издавача. Упоредо са Сајмом књига, 4. и 5. марта одржан је и Сајам образовања.

Сајам књига

На овогодишњем Сајму књига наступило је 175 излагача из 8 земаља. Гости су били истакнути домаћи и страни писци, а највећу пажњу изазвала је британско – америчка књижевница, Трејси Шевалије, посебно позната по својој књизи ,,Девојка са бисерном минђушом“ која ју је прославила. Она је на Сајму гостовала 7. марта.

Осим са њом, посетиоци су били у прилици да се упознају са Нелетом Карајлићем, Урошем Петровићем, Гораном Петровићем, Милошем Латиновићем, Мухаремом Баздуљем, Мирјаном Бобић Мојсиловић, Јеленом Бачић Алимпић и бројним другим књижевницима.

Награда ,,Лаза Костић“

Оно што обележава Сајам књига у Новом Саду свакако су ,,Дани Лазе Костића“. Награда ,,Лаза Костић“ уручује се за најбоље деле објављено између два Сајма. Ове године ову значајну награду понео је Милош Латиновић за свој роман ,,Етапе ноћи“ који је истакао да за њега ова књига представља поздрав са простором и временом у коме он ствара, а то је Банат, из којег долази.

Сајам је и ове године, осим гостовања писаца и награде ,,Лаза Костић“ понудио и друге програме, као што су промоције књижевних дела и аутора, представљање издаваштва на језицима националних мањина у Војводини, као и семинаре за библиотекаре. Целокупан програм овогодишњег Сајма књига можеш да погледаш ОВДЕ.

Сајам образовања ,,Путокази“

Сајам образовања, одржан по 15. пут, окупио је бројне школе и факултете из наше земље и иностранства. Посетиоцима су представљени образовни профили средњег и високог школства, па су, првенствено ученици завршних разреда основних и средњих школа, могли да потраже више информација о средњим школама и факултетима који их интересују.

У исто време организована је и изложба уметности ,,Art Expo“, а све са циљем да се обједине књижевност, ликовна уметност и могућности образовања у Србији и земљама региона.

Сајам књига, Сајам образовања и изложбу уметности подржали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Градска управа за образовање, Градска управа за културу, Удружење издавача и књижара Србије – УИКС, Удружење професионалних издавача Србпије – УПИС.

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment