Ближи се 8. март, дан посвећен женама! Сигурно је да сви имамо у плану да некоме купимо поклон или га, пак, и сами очекујемо. Али, да ли знаш шта се тачно обележава 8. марта, шта се десило и шта симоблизује овај празник?

ФОТО – Да ли сте припремили празничне дарове љубави за најдраже даме?

Први Дан жена је обележен 1909. године у САД. Овај дан обележава се као дан борбе за женска права и равноправност жена и мушкараца. Мало људи зна да је на данашњи дан избио пожар у фабрици текстила у Њујорку. Тада је погинуло преко стотину жена које су  биле задржане унутар фабрике како би биле спречене да учествују у штрајку.

Људи, посебно малишани, овај дан су запамтили као дан када се мајка дарује цвећем или неким другим знаком пажње. Малишани, посебно дечаци, се враћају из школе са цвећем, цртежом или специфичним поклончићем. Мушкарци се, такође, труде да обрадују своје супруге, а момци девојке – на најразличитије начине.

Ћерке такође практикују да овог дана угоде мајкама, теткама, бакама или комшиницама. Знак поштовања годи и од женске популације. Пажња прија сваког дана, а посебно овог.

Шта поклонити?

Ти најбоље знаш шта твоје блиске даме воле. Уколико се шминкају, прелепом ружу за усне неће одолети. Уколико познајеш њихов стил, можеш им купити неку лепу блузу. Можда воле да читају – у књижари ће ти препоручити поклон, али важно је да знаш који жанр читају или које писце воле. Можда би се теби драга особа обрадовала изласку на вечеру или позоришту, а можда воли цвеће. Можда јој је потребно нешто у кући, о чему често говори, а никако да купи. Поведи рачуна о томе да ли је романтичан или практичан тип. Размисли о томе шта је у последње време спомињала да јој недостаје. Да ли је то нека ствар, или можда нека друга врста пажње…

Нема изговора да тог дана не дарујеш љубав и пажњу својим блиским дамама. Све што је некада било актуелно враћа се поново у моду, само у другом неком облику. Тако је и са обичајем даривања жена овог дивног празника. Твоја мајка, супруга, ћерка, бака морају се осетити вољено, и то не само 8. марта, већ сваког другог дана. На теби је да одабереш начин да тог дана њихов осмех заблиста најјачом емоцијом љубави. Срећно ти било!

 

Сузана Марјановић

Leave a comment