На телевизији и друштвеним мрежама пласира се и фаворизује различит, претежно комерцијалан садржај. Највише критика упућено је лакој доступности таквог садржаја, посебно деци и омладини, као и стављање у први план садржаја који нема културну и образовну конотацију.

ФОТО: Који медијски садржај ти бираш? Размисли о томе.

Много је питања…

Родитељи се питају да ли је могуће да забране деци гледање ТВ програма, емисија и шоу  програма који садрже непримерен или бескористан програм за њихов узраст. Да ли би таква забрана била могућа и имала ефекта уколико медији емитују такав садржај у току дана?

Шта је то што одрасли гледају и читају? Како бирају сопствени медијски садржај за гледање, слушање и читање? Имају ли сопствена интересовања или су прихватили наметнута и пласирана? Које дневне новине купују сваки дан? Које часописе понекад купе? Имају ли већи избор ТВ канала? Које догађаје организоване у јавности посећују?

Шта читаш и гледаш и колико дуго, на дневном нивоу?

Да ли се и теби дешава да хоћеш да погледаш неку информацију на интернету, па случајно одеш на разне профиле на друштвеним мрежама потпуно непланирано и тамо несвесно останеш дуго? Време си изгубио, ниси сазнао информацију која ти је била потребна, а дошао си до разних некорисних информација. Контролиши време које проведеш уз тв или на интернету. Не дозволи да те наслови жуте штампе заведу и да празан, јефтин садржај одузима твоје време и енергију.

Изабери профиле које заиста желиш да пратиш, као и програме и емисије које те занимају или станицу на радију коју си одувек волео да слушаш.

Да ли ти се дешава да кренеш до трафике по омиљени часопис и притом угледаш разне бомбастичне наслове који те на трен заинтересују јер изгледају као веома битна вест? Онда купиш новине и схватиш да ништа што је у наслову указивало на значајну информацију за тебе као грађанина, заправо то није. На крају, осећаш се лоше – изневерено, узнемирено, изнервирано.

Заправо, сети се где си кренуо и купи тај дивни часопис о универзалним темама или неким посебним које те интересују, нпр. здравље, исхрана, нега, култура, спорт.

Гледај, читај, слушај  по свом избору и уживај у својој слободи избора! 

 

Сузана Марјановић

 

 

Leave a comment