Мало студената је, током студија, свесно значаја волонтирања. Углавном га доживљавају као обавезу уколико стажирају или обављају праксу, чекају запослење и слично, а бенефит је, заправо, много већи на дуже стазе. 

ФОТО: Да ли си некада волонтирао или се припремаш? Сјајно искуство ћеш стећи!

Искуство које се стиче кроз практичан рад, углавном у тој мери и обиму није заступљено на факултету. Ова околност је још значајнија уколико се ради о пословима који по природи подразумевају првенствено  рад са људима.

Кроз волонтирање не само да стичеш неопходно искуство и рутину у раду, већ раздвајаш битно од небитног у пракси, упознајеш разне људе из своје бранше и стичеш контакте. Притом, развијаш социјалне вештине, комуникацију, самопоуздање и добијаш потврду о својим могућностима и способностима.

Формално образовање је заиста јако важна подлога на путу да постанеш стручњак. Оно је, такорећи, алат за стицање једног заната. Усавршавање и надограђивање се наставља након тога и битна је твоја упорност, истрајност и жеља да идеш одабраним, професионалним путем.

Обави стаж волонтерски, уколико имаш ту могућност. Немој губити време чекајући прилику приправничког запослења. Упиши, у међувремену, неки курс по избору, можда чак и онлине. Прати сајтове на којима траже практиканте и волонтере. Немој да губиш време и видећеш како се све уложено након неког времена вишеструко враћа на разне начине. Срећно!

 

Сузана Марјановић

Leave a comment