Пројекција кратких филмова “Најтоплији дани лета”, “У твојим рукама”, “Изгледа да смо сами” и “Живот траје три дана” биће одржана у четвртак 27. Фебруара од 19.30 часова у ПРОСТОРУ, Београдска 11 (Петроварадин). Осим пројекције, три млада аутора Милана Никић, Маша Шаровић и Катарина Кољевић разговараће на тему процеса стварања филмова који ће бити приказани.

Вече кратких филмова

Кратки филм “Најтоплији дани лета” говори о младом пару који живе у стану његових родитеља. Фрустрирани што не могу да се осамостале и себи обезбеде бољи живот, они се свађају. То је моменат када она одлучује да нешто мора да се промени. Филм је 2018. године премијерно приказан на Сарајево Филм Фестивалу и путовао је на многе фестивале као што су ФИД Марсеилле, Љубљана ФЕКК и Еарлy Бирд.

Други филм “У твојим рукама”, исте ауторке Маше Шаровић, у фокус ставља однос мајке и ћерке. Маша Шаровић је заједно са Шерон Ејнџелхарт из Израела режирала филм у коме глуме Лидија Кордић, Медиха Муслиовић и Вахида Љубунчић.

“Живот траје три дана” је дипломски филм ауторке Катарине Кољевић који прати животе Богдана и Светлане који долазе са два супротна краја пропалог друштвеног система. Игром случаја, наилазе једно на друго у њеној кући. Обоје су несрећни у својим животима и отпочињу сложену везу која је од почетка осуђена да постоји искључиво у вакуму који им пружа њена кућа. Филм је на Башта фесту награђен Наградом жирија младих и Специјалним признањем жирија.

Њен други кратки филм „Изгледа да смо сами“ настао на трећој години студија приказан је на више од 10 фестивала кратког и студентског филма у Европи и свету. Говори о Ђорђу који мора да се одлучи између маске и свог правог лица. Мора да смисли како да се носи са оним што осећа. Огњен је одлучио да ће се борити за свој живот и своју љубав. Реалност мења све између њих.

Маша Шаровић је рођена 1993. године у Суботици. Дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду, где је студирала филмску режију. Тренутно завршава мастер студије на ФДУ и развија свој први дугометражни филм.

Катарина Кољевић рођена је 6. августа 1993. у Београду. 2017. године дипломирала је на Факултету Драмских Уметности у Београду, на катедри за Филмску и ТВ режију. Током студија је снимила више кратких играних и документарних филмова у оквиру студија као и у оквиру програма ТЕМПУС. Режирала је неколико радио драма на Другом програму Радио Београда, а такође је аутор И неколико драматизација радио драма.

 

Leave a comment