Идиличне околности за школарце су настале самим тим што они сада имају четири распуста – пролећни, летњи и два зимска. Ученици се радују и користе слободно време за разне активности, посебно током празника, затим планирају летовања и зимовања. Одличне околности су и за наставно особље које, поред одређених ваннаставних обавеза у том периоду, могу да планирају и свој додатни одмор.

Пролећни распуст је у духу првоаприлске шале и ускршњих празника. Летњи распуст је у духу матураната, најдужи и најдражи распуст који обележава крај школске године.

Зимски распуст у првом делу почиње око новогодишњих и божићних празника. Други део обухвата фебруарске дане и Дан државности. Након тога креће друго полугодиште. Дакле, време када су се ученици добро одморили и време је да загреју столице, поправе оцене и припреме се за што бољи успех за крај године. Самим тим, многим ученицима од овог успреха зависи иа како ће провести летњи распут – да ли ће им родитељи дозволити летовање и слично.

Термини распуста се разликују у Војводини и централној Србији, као и за ученике основних и средњих школа чак и одређених стручних школа.

Неки сматрају да је што више распуста одлично за одмор ученика, а други сматрају да се тиме ремети континуитет наставе и учења. У суштини, то може бити одлична мотивација за добре ученике, док они мање бољи ће проводити више времена у породичном окружењу што  даје могућност да родитељи својим утицајем коригују одређена схватања и навике своје деце.

Распуст је одувек за ђаке био велика радост. Још је већа радост ако га дочекају са одличним оценама и владањем. Велика је радост и повратак у клупе после распуста, сусрет са друштвом и препричавање догодовштина са распуста.

Уживајте драги ђаци, у свему што вам се догађа у том тренутку, било да сте у клупи или на распусту, исто тако радујте се свему што вам иде у сусрет.

 

 

 

 

 

Leave a comment