Нова прилика за новосадску локалну сцену, која се превасходно бави визуелним уметностима, створена је отварањем три конкурса у оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“. То је могућност за локалне уметнике да отпутују и раде у Јапану, Аустрији и Словачкој, упознају се и повежу са тамошњом локалном сценом, прошире свој опус и на тај начин интернационализују новосадску сцену, што је главна идеја програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR).

Позиви за новосадске уметнике!

Словачка: Визуелна, новомедијска и звуковна уметност и перфоманс
Визуелна, новомедијска, звуковна уметност и перфоманс области су конкурса који пружа прилику локалним уметницима да бораве и раде у Кошицама (Словачка).
Тема резиденцијалног боравка је Међузависност, са фокусом на суоднос човека и његовог окружења. Предложени уметнички пројекат требало би да истражи начине на који људи, природа и животиње узајамно делују, али истовремено и да критички пропита како се ствара јаз између човека и природе/животиња.
Уметнички пројекат би требало да бави питањима: Како осигурати иста права за све, укључујући и животиње? Како заштитити будуће генерације? Како одредити сопствене вредности? Како утицати на јавни сектор, институције и закон?

Детаљне информације о условима конкурса и потребној документацији можете пронаћи на линку.

Конкурс се реализује у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и организације КАИР – Košice Artist in Residence, Slovačka (https://www.kair.sk/about/).
Од изабраног/е уметника/це се очекује да заврши један уметнички пројекат током боравка у Кошицама. Резиденција траје до 8 недеља у оквирном периоду од 1. марта до 30. априла 2020.

Аустрија: Савремена фотографија
Конкурс у оквиру ког локални уметници могу да отпутују и раде у Грацу (Аустрија) отвара прилику за све оне којима је фокус рада савремена фотографска уметност.
Током боравка у Грацу, потребно је спровести истраживање и направити серију фотографија, која ће се осврнути на тумачење (е)миграција и отворити питање актуелних мотива, за одлазак из Србије у Аустрију. Фотографије ће бити представљене на изложби у Грацу. Промоција интеркултуралног дијалога, представљање будуће перспективе и проналажење места сусрета и интеракције, поређење заједничког простора српске и аустријске културе главне су идеје конкурса.
Детаљне информације о условима конкурса и потребној документацији можете пронаћи на

линку
Конкурс се реализује у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Удружења визуелних уметника Штајерске – „Berufsvereinigung Bildender KünstlerInnen Steiermark”, Грац, Аустрија (БВБК СТМК). Резиденција се одвија кроз програм „Common spaces of tomorrow – Bridges from Graz to Novi Sad”.
Резиденција се реализује у периоду од 30. јула до 28. августа 2020. године.

Јапан: Савремена фотографија
„Европски погледи на Јапан/Јапан данас“ назив је отвореног позива који се реализује у оквиру истоименог пројекта и укључује уметничку резиденцију у Јапану из области савремене уметности фотографије.
Одабрани уметник/уметница добиће прилику да борави у јапанским префектурама Осаки или Нагану између јула 2020. и маја 2021. године у трајању од 20 до 25 дана и да на својствен начин, кроз фотографију, прикаже личну перцепцију културе Јапана.

Детаљне информације о условима конкурса и потребној документацији можете пронаћи на линку
Резиденцију реализује „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ у партнерству са организацијом „ЕУ Јапан Фест“.

Наведену документацију потребно је послати на мејл адресу: plantsair@ns2021.rs са назнаком (у зависности од конкурса на који се пријављујете):
„Резиденцијални програм Кошице 2020“ најкасније до 20.2.2020. године у поноћ
„Резиденцијални програм Грац 2020“ најкасније до 01.03.2020. године у поноћ
„Резиденцијални програм European Eyes on Japan 2020“ најкасније до 31.3.2020. године у поноћ.

Leave a comment