Изложба фотографија “Генерација без граница” отворена је данас у клубу Трибина младих у Културном центру Новог Сада.

Изложба ауторке Ленке Павловић прати алумнисте програма Еразмус+ који су неко време провели на студијским разменама у иностранству. На 24 фотографије приказани су портрети српских студената који су боравили у Италији, Шпанији, Немачкој, Аустрији итд. а свима им је заједничка емоција – радост – што је у вези са изложбом истакла и фотографкиња Марија Јанковић:

Насмејана девојка израња из воде, на следећој слици опет насмејана девојка, на следећој исто. После 20 насмејаних портрета гледам лица ових младих људи и закључујем да овакве осмехе скоро нисам видела… – стоји на програмском водичу изложбе.

Осим фотографија, публика је у прилици да прочита и интервјуе које су ови млади људи давали у вези са својим искуствима и доживљајима током боравка у иностранству. Организаторка изложбе Јована Миловановић напомиње важност мобилности за младе:

Идеја изложбе је да публици приближи појам размене, што кроз фотографије, што кроз интервјуе које посетиоци могу да прочитају скенирајући QR код поред сваког портрета. Еразмус+ програм стипендирања је, осим студентима и наставном особљу, однедавно доступан и ученицима, али мислим да свест о значају путовања и упознавања нових култура није још увек довољно развијена и зато су ови догађаји важни: да разбију страхове и покажу све предности и лепоте размене у иностранству, која представља заиста једно непроцењиво искуство. Поента је путовати, сазнавати и доживети, а онда се вратити у своју земљу и искористити научено на најбољи могући начин – каже Јована.

 

Генерација без граница
Јована Миловановић

Изложба је реализована у оквиру пројекта који финансира Western Balkans Alumni Association, уз подршку ЕУ инфо кутка из Новог Сада и Културног центра Новог Сада.

Поставку можете погледати до 7. фебруара.

Генерација без граница

 

О искуству студенткиње која је боравила у Шпанији у оквиру размене, читајте овде. 

 

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи

 

 

Leave a comment