Неко од нас једва чека паузу на послу, неко је не користи, а неко је, на неки начин, користи више пута. Да ли нам је она потребна или је за радохолике боље и то време провести радећи? Како је најбоље искористити?  –  нека су од питања о којима треба размислити.

Пауза је изузетно битна како не би дошло до смањења концентрације и продуктивности на послу.

Наравно да је пауза потребна сваком раднику. Као што је предвиђен годишњи и недељни одмор, тако је предвиђен и дневни, јер човек мора да се одмара и психички и физички како би његов рад био продуктиван. Дакле, обавезно идемо на паузу!

Пауза је једна, осим ако послодавац није великодушан па ти омогући још неку или, по сопственом договору, на њима компензујете прековремени рад. Свакако, нећемо злоупотребљавати паузу, већ ћемо је користити у периоду и трајању колико нам је дозвољено.

Како је користити?

Можемо имати оброк, ужину, можемо прошетати, можемо успут обавити обавезе које имамо по радњама, можемо отићи на кафу са неким, можемо погледати излоге, можемо седети у парку, а можемо променити начин на који проводимо паузу, уколико желимо да разбијемо монотонију или нам одговара свакодневни, исти начин одмора.

А како ти користиш своју паузу на послу?

Коришћењем паузе штедиш време. Уколико обавиш неке обавезе успут, са друге стране и уколико се одмориш, то свакако није губљење времена, већ има своје бенефите. Користи паузу и одвоји то време по својој слободној вољи и избору. Време које не искористиш неће ти бити надокнађено нити ће се приметити већи резултат рада. Може доћи само до незадовољства и умора. Радуј се паузи и уживај у њој! Направи план своје паузе и предвиди активности којима желиш да је испуниш. Нека ти донесе искру радости у дугом радном дану. Мало по мало позитивне енергије претвориће те у позитивног, одморног и продуктивног радника.

Сузана Марјановић

Фотографије: Unsplash

 

Leave a comment