На послу се упознајемо и сарађујемо  са различитим људима од којих су нам неки веома пријатни, а неки мање. Том приликом успостављамо комуникацију, упознајемо се на разне начине и градимо међуљудске односе. Али, да ли је право пријатељство међу колегама могуће?

У дружењу са колегама треба наћи меру.

Да ли је потребно бити опрезан када се ради о дружењу са колегама?

С обзиром на то да се ради о пословној сарадњи која са собом носи различите и често супротстављене интересе и специфичне ситуације, постављају се одређена питања.  Да ли нам чињенице говоре да морамо да будемо опрезнији или ограниченији при дружењу са колегама? Да ли нам искуство поткрепљује ову тврдњу?

Да ли су таква пријатељства реткост?

Постоје дуготрајна пријатељства, која су се развила баш на послу, која су се неговала годинама после, опстала и очврснула. Овакве приче највише чујемо у причама наших родитеља. Таква пријатељства су ретка, спонтано су настала, прошла су највише тестова и искушења и опстала. Зашто то није уобичајено, питамо се?

Приликом зближавања на послу, увек се поставља питање колико је то интересно, а колико искрено и да ли се то може свесно разграничити? Правила понашања и комуницирања на послу подразумевају одређени кодекс, па макар он био обичајни, али тек након неког времена, када одређеног сарадника ближе упознамо, ми можемо проценити да ли се уопште можемо дружити са њим. Потребно је доста времена и разних ситуација које морамо да прођемо заједно да би нам колега постао друг, а касније можда и пријатељ.

 

Љубазност, али и опрез

Са погрешним корацима у међуљудским односима на послу може се нанети штета не само себи и другој страни, већ и читавом тиму и послодавцу. Уколико не успе приватни однос, то може да наруши пословни, што је недопустиво и за вашу каријеру и за тимски рад. Због тога треба бити опрезан.

Свакако – љубазност, предусретљивост, срдачност и одмерена шала су увек добродошли у сваком пословном односу. Стварање личних контаката и успешно одржавање истих  у послу има посебну вредност. Зато на послу увек градите свој професионални кредибилитет, своје посебне пословне односе. Поред поступања у складу са пословним интересима, увек поступајте колегијално и човечно и можете очекивати да вам се то узврати и да будете поштовани, што је вишеструки бенефит. Тек након дужег времена заједничког рада у тиму, ви ћете сами знати који вам је колега полако али сигурно постао и друг или пријатељ.

Желимо вам срећан тимски рад и пуно добрих колега у окружењу!

Сузана Марјановић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment