Научити се штедњи је веома корисно за функционисање и балансирање са трошковима свакодневног живота. Стећи навику не расипања новца и вођења рачуна о ценама се исплати на дуге стазе.

Делује заморно, али кад поставиш себи циљ и убрзо видиш његове резултате бићеш мотивисан да умерена штедња постане твој стил живота. Наравно да себи повремено треба да даш одушка, тим пре ћеш такво чашћавање самог себе ценити још више и радовати му се.

Штедња може бити различитих размера – у зависности од твог стандарда и финансија. Неко штеди за ауто, неко за други ауто, неко за стан, неко за бољи стан, неко штеди да би сутра имао шта да поједе, а неко да би купио омиљени комад гардеробе. Битна је свест, воља, дисциплина и способност да организујеш трошење на оно што желиш, на кратке и дуге рокове.

 

Како уштедети?

Можеш у свој планер забележити шта ти је битно да приуштиш себи, тј. који ти је циљ. Израчунај месечна примања –  колико мораш да одвојиш за неопходне трошкове и колико је вишка потребно да ти преостане на крају месеца. Постави питање – чега ћеш се одрећи, а шта су ти приоритети. Купи лепу касицу за штедњу, а кључић баци, како не би отварао пре рока.

Постави испред себе изазов који желиш да оствариш. Може бити занимљиво, попут такмичења са самим собом. Тестираш сам себе – како реагујеш на искушења, колико су ти жеље јаке, колико си дисциплинован. Када добијеш својим трудом жељено, бићеш задовољан и пожелећеш нову штедњу и нов изазов.

Постављање циља и одлука о штедњи,  уз вољу и  дисциплину, довешће до остварења успеха и задовољства. Постоји начин да све што пожелиш својим радом и трудом приуштиш! Планирај своју мини-штедњу за наредни месец!

Срећно!

 

Сузана Марјановић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment