Уколико сте током 2019. године погледали филм на бициклу, послушали неки бенд који је прошао кроз програм Савеза студената Медицинског факултета, отишли на Blokstok или Gaming фестивал, прочитали Омладинске новине или приче о младим људима Новог Сада у Ремиx-у, ако сте учили о здравим стиловима живота, посетили омладинску туру у Галерији Матице српске, ако сте чули за Живу библиотеку или Урбане повртларе, ако сте постали вршњачки едукатор, током те године ви сте прошли кроз неки програм ОПЕНС-а, односно Омладинске престонице Европе Нови Сад.

ОПЕНС
ФОТО: В. Величковић

Наиме, 2018. године ОПЕНС је конкурсом изабрао 42 организације, које спроводе 46 програмских активности из апликације на основу које је Нови Сад и постао Омладинска престоница Европе 2019. године. Тим активностима је само током 2018. обухваћено 75.000 младих, а током 2019-те је уз 917 активности директно и индиректно обухваћено преко 904.000 младих.
„Независно од формалног дела где је небитно колико само грађани препознају корист титуле, мислим да је фактички нешто промењено граду у смислу да су организације које су учествовале у спровођењу програма, добиле један нови капацитет, добиле нове могућности у много већој мери неко раније и мислим да се то осетило у програмским садржајима у граду са једне стране. С друге стране осетило се и у могућностима да се на неки начин учествује у утицају на заједницу и правце деловања који су битни младима. С тим да битно нагласити да је то све један почетак и да ту мора још много да се ради,“ каже испред Новосадске бициклистичке иницијативе, Марко Трифковић.
Град фокусиран на младе остаје жив град. Јер, обавеза људи који доносе одлуке у младости изграђује њихову личност и чини их одговорним за своје поступке и последице које из тих дела проистичу. Укључивањем младих на тако битне позиције у процесу одлучивања, добијамо будуће лидере који свакако чине и креирају будућност Новог Сада.
„Титула Омладинске престонице и ОПЕНС допринели су томе да млади постану видљивији и да им се на тај начин омогући да се чују њихове потребе и амбиције,“ објашњава председник удружења Црвена линија, Горан Кљајић додајући да је та организација, између осталог, током године реализовала 20 едукативних часова и две трибине на тему дискриминације, насиља и упознавање са осетљивим гупама у 9 средњих школа, где је укупно учествовало 600 ученика. „Младима је пружена већа прилика за њихово укључивање и ангажман као и изражавање њихових идеја. Имали су доступан разноврснији сарџај у смислу стицања знања и вештина и изградње личних капацитета. Организацијама је пружен континуиран рад, доступним услугама за младе. Пружена је већа видљивост и могућност успостављања партнерске сарадње како међусекторске, тако и успосављање сарадње између сектора цивилног друштва,“ додаје Кљајић.
„Добили смо прилику да промовишемо младе људе, али и другачије хероје и узоре младима кроз пројекат Мој херој који радимо заједно са ОПЕНС-ом. Из тог искуства могу да закључим да је данас далеко више подпројекта ОПЕНС-а и активности у граду, чиме су уједно дефинитивно и млади данас видиљивији у Новом Саду. Омладинска престоница Европе је веома значајан пројекат који је у великој мери утицао на омладинску политику и омладинске организације у претходне две године и верујем да ће тако бити и у наредној години,“ објашњава директор Удружења Цинема Цитy, Милош Игњатовић.
Али, када говоримо о будућности, кључна реч постаје – одрживост. Одржива будућност за ОПЕНС је од старта била снажна подршка омладинским и организацијама за младе у Новом Саду и целој Србији. Оне су добиле прилику за константно и одрживо финансирање програма и пројеката на дуже време (три године), могућност да запосле младе који ће спроводити те програме, али и прилике за додатне обуке и оснаживања самих организација и чланова тима. Како кроз фандрејзинг конгрес FunCon тако и кроз додатне обуке за 42 партнерске организације ОПЕНС-а. Управо то је разлог што је ово била година у којој су се историјске ствари десиле по први пут – Дијалог младих са градоначелником и премијерком, обуке за младе родитеље, међународни ОПЕНС gaming фестивал у Новом Саду, обуке и радионице за младе у слабије развијеним деловима града и многе друге. Још важније, отворени су нови простори за младе.
ИЗАЂИ је организација која ради на пружању подршке ЛГБТ заједници, младима и њиховим родитељима. Пре покретања појекта групе ИЗАЂИ, чланови нису имали своје просторије нити било какво место на којем би се ЛГБТ заједница окупљала. Од када је ОПЕНС подржао пројекат и идеју, чланови су се уселили у нови простор који за њих представља сигурно место са којег могу напред.
„Сама чињеница да имамо простор од ког смо успели да направимо безбедно и сигурно место за младе је најећи бенефит који смо ми, као организација, добили од стране ОПЕНС-а, а ту су наравно и све остале активности и иницијтиве у којима је ОПЕНС учествовао као подршка,” објашњава Филип Коцевски из групе Изађи и додаје да број младих који се прикључују активностима свакодневно повећава.
ОПЕНС је постао синоним за подршку младима. У моменту када подаци Европског статистичког завода показују да Србију месечно напусти више од 4.000 (углавном младих) људи оно што је требало урадити јесте оснажити те који желе да остану. Требало је да им створимо услове да што брже напредују у каријери, активизму или у оној области за коју се определе. Управо је уметничка асоцијација Инбоx из Новог Сада покренула пројекат који се бави подршком младих који би желели да промене своју заједницу.
„Млади су се активирали кроз програме које смо спроводили и показали спремност да пређу преко моста и посете бројне садржаје које смо им спремили. Могу да кажем да је ОПЕНС ставио фокус на младе у овом граду. Колико се сећам, пре четири године није постојало ни једно достојно истраживање које је говорило о томе колико су млади укључени, а сада се то променило и ми смо сведоци тога. Свакако да је титула ОПЕНС-а привукла пажњу људи и упознала их са проблемима са којим се суочавају, млади су сада дефинитивно на листи приоритета“, каже испред асоцијације Инбоx, Леа Котлица, додајући да је у оквиру ОПЕНС програма отворен и Простор.
Немамо право да сада посустанемо. Били смо уморни од тога да нико не ослушкује наше потребе, да нисте примећени и заступљени као група. У таквим тренуцима схватите да су промене крајње неопходне те чврсто решите да сте баш ви промена којој тежите. Напослетку осмислите шта желите и сигурним кораком корачате трновитом стазом коју сте одабрали. Представите своју идеју и тако постајете део незаустављивог процеса чији крајњи циљ је добробит свих.
Савез студената Медицинског факултета Нови Сад је једна од шест организација оснивача ОПЕНС-а. Организације оснивачи су током ових година деловање ОПЕНС-а, настојале да креирају и изграде простор и окружење у коме ће младе особе имати подршку и моћи да остваре своје идеје, да се активно укључе у заједницу у којој живе, уче, забаве се на квалитетан начин, раде, изразе своју креативност.
„Да ли другим очима видимо исти град? Не. Истим очима гледамо други град. ОПЕНС је понудио толико много активности младима свакондневно да то више није исти град. Он се трансформисао на боље. Млади сада, више него икада, имају могућности на дохват руке, да свака млада особа у Новом Саду може да искоритсти те бенефите које је ОПЕНС донео. Рачунам да ће се ове прилике за младе наставити и у следећој години. Нови Сад је показао да је град који дефинитивно јесте лидер, како у Србији, тако и на Балкану. Мислим да је ОПЕНС дао наду младима у Србији јер им је пружио неке активности о којим пре нису могли ни да сањају и свакако ће се о томе разговарати у наредним годинама“, објашњава председник Савеза студената Медицинског факултета Нови Сад Милош Бугарчић.
Окружени смо индивидуама који различито мисле и промишљају, али имају исти циљ. И та различитост их чини покретачком снагом због које је Нови Сад оно што он заправо јесте – град својствен по својој ширини, толеранцији и различитости верских и националних заједница. Верујемо да су баш те особине једног простора – толеранција и вредности, препознате када је Новом Саду додењена титула ОПЕНС.

Leave a comment