На четвртом студентском такмичењу Devogame које је одржано у Паризу, студенти Факултета техничких наука у Новом Саду, смер Инжењерство информационих система, освојили су друго место за свој пројекат на тему превенције и смањења последица поплава уз помоћ AI технологије под називом „Систем за спречавање поплава“.


У конкуренцији најбољих студената из Француске, Немачке, Холандије, Саудијске Арабије и Португалије, Сара Хавзи, Марко Пузовић и Себастијан Кокаи представљали су Србију у финалу овог такмичења које организује компанија Devoteam, један од најзначајнијих актера корпоративног саветовања у области иновативних технологија и менаџмента.

Они су, под менторством Теодоре Лолић, асистенткиње на Катедри за информационо-комуникационе системе Департмана за индустријско инжењерство и менаџмент, представили свој пројекат који ће образовати друштво и подизати свест људи о ризицима од поплаве. Њихов пројекат који су осмислили заснива се на примени технологије система DroneSeed.

Према речима Саре Хавзи, нашим такмичарима је било посебно интересантно сагледавање начина на који размишљају студенти из других земаља, а оно што су уочили као своју велику предност јесте интердисциплинарно знање које стичу на ФТН-у и свом студијском програму.

“Сви тимови су били заиста квалитетни и све идеје су биле одлично разрађене. Кључ нашег успеха била је способност да обухватимо све аспекте што нам је омогућио студијски програм Инжењерство информационих система који студирамо. Зато ми нисмо имали проблем да са жиријем разговарамо, с једне стране о пословном плану, маркетингу и комуникацијама, а са друге о вештачкој интелигенцији, чиповима, сензорима и апликацији коју смо осмислили” – наводи Сара и закључује да су за студенте врло значајна оваква такмичења, јер захваљујући компанијама као што је Devoteam, они могу да примене оно што су научили на факултету и пре него што изађу на тржиште рада као инжењери.

Ово такмичење се састојало из више етапа и укупно је окупило око 1.245 учесника. Финалу у Паризу су претходиле виртуелне игре у којој су учествовали студенти инжењерских факултета, пословних школа и интернационалних универзитета, након чега је уследило полуфинале. Локално полуфинале је у свакој земљи окупило укупно тридесет екипа, које су имале задатак да технолошким решењем одговоре на планетарну катастрофу, са циљем да се спасе човечанство. На крају, шест екипа је одабрано за финално надметање на кому су студенти представили своје пројекту у формату TEDx пред реномираним четворочланим жиријем који је био сачињен од руководства компаније Devoteam и представником веб-сајта Studyrama.


Екипе су оцењиване на основу креативности и иновативности, додатне вредности пројекта, корисничког искуства, потенцијала краткорочног покретања, буџетске изводљивости и квалитета усмене и писане презентације. Прво место однела је екипа студената Факултета инжењерства Универзитета у Порту из Португала.

 

Извор: Факултет техничких наука

Фото: Devoteam Serbia

Leave a comment