Акција “Велики за мале” коју су покренули млади Новосађани обезбедила је пакетиће за 70 деце и младих из социјално угрожених породица у новосадској општини.

велики за мале

14 пријатеља дошло је на идеју да током празника усрећи ону децу чије породице живе на ивици егзистенције и уз добру организацију врло брзо се изродила хуманитарна акција под називом “Велики за мале” која је трајала од 1. до 20. децембра 2019.

Очекивања су надмашена у сваком смислу; у почетку сам мислила да нећемо имати ни приближан одзив људи и помоћ у акцији, али испоставило се да има много добрих људи који су спремни да помогну колико могу. Оно чиме смо остали шокирани су управо разне приче тих породица са којима смо се сусретали и колико је то другачије када уђеш у нечији дом и видиш децу која су тешко болесна плус материјално угрожена и тим малим гестом тј. поклоном им повратиш макар накратко осмех на лице и искрице у очима – то су моменти када смо заиста осетили топлину око срца… На мене лично су највећи утицај оставиле управо те приче малих људи и њихова борба кроз живот – прича Марија Ердељи из организације “Велики за мале”.

велики за мале
Пакетићи су припремани за свако дете засебно, узимајући у обзир пол, узраст…

Захваљујући људима добре воље, појединцима и фирмама, направљено је 70 пакетића за децу од 1 до 17 година.

Речима не може да се опише њихова срећа због пакетића и што неко мисли на њих. Вреди више него милион речи. И сви изазови и битке који они воде су доказ да су прави хероји и карактери људи који су богати и скромни у души. Некима смо душу обогатили нашим понашањем, гестом и увек смо испраћени уз велико хвала, срећу и најлепше жеље – додаје Марија.

велики за мале

Осим слаткиша и играчака, пакетићи су садржавали и књиге, школски прибор, пелене, кашице,… а свако дете добило је и ручно израђену новогодишњу честитку.

велики за мале
велики за мале

Акцију су подржали Привредна комора Војводине, Ауто-школа Алумно, Штампарија Фељтон, Медија Портал, БМ Фокус Нови Сад, Pemy Family, као и многи појединци и организације који су желели да остану анонимни.

 

велики за мале
У дому код породице Ђурђевић

 

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи / Ненад Карлић

Leave a comment