Пред нову годину веома често правимо листу планова, одлука, жеља, циљева, али и анализу постигнутог. Како би неки рекли, период када се “подвлачи црта”.  После подвлачења своје црте, да ли сте ви задовољни?

Немојте бројати само резултате и успехе, бројте и покушаје, падове и успоне. Колико сте се борили за што што желите? Шта је то што истински желите? Колико пута сте пробали то да остварите?

Уколико вас фрустира неуспех, запитајте се да ли сте уложили све што сте могли, да ли сте могли више и јаче желети, више и јаче се борити. Често постоје спољне препреке, понекад је неиздрживо али будите стрпљиви и марљиви и резултати ће у неком тренутку доћи.

Самопоуздање не можете преко ноћи стећи или пољуљати, оно се гради кроз широко искуствено учење, кроз самооанализу и  самопосматрање, резилијентност у односу на околину и рад на самом себи. Кад сте свесни тога ко сте и шта желите, кад прихватите и заволите себе, кад освестите своје способности и увидите могућности које имате – тада чврсто стојите на земљи.

Рад на себи нема одмах видљиве резултате, он је дуготрајан, константан, свеобухватан и постепен. Имаћете разна искуства од којих не можете бежати, већ се трудити да поступите промишљено и да научите из свега нешто ново. Допустите себи да преиспитујете своје ставове, може вам искуство показати да нисте увек у праву, немојте дозволити да вам сујета буде савезник. Када погрешите немојте ни себе осуђивати као ни друге, будите пажљиви према себи као и околини. Немојте имати превелика очекивања како према другима, тако ни према себи.

Ваша душа ће бити мирна и спокојна када научите да негујете веру уместо страха, када будете истински разумели своје потребе и потребе других уз уважавање и конструктиван рад на расту и развоју.

 

Сузана Марјановић

Фотографије: unsplash.com

 

Leave a comment