Најбоље ученичке идеје у оквиру другог круга пројекта Укључи се, пронађи решење свечано су проглашене у новосадској Градској кући.

Најбоље ученичке идеје

“Град Нови Сад и Градска управа за културу подржавају младе средњошколце. Данас су подељене по две награда у свакој школи. Ми, као Град Нови Сад, подржавамо пројекат јер млади треба да се укључе и пронађу решења. Они су добили прилику да мењају свет и да ураде нешто лепо за своју школу и за своју околину,” каже заменик начелника Градске управе за културу Драган Алексић.

Омладинска престоница Европе Нови Сад 2019, је у партнерству са Европском престоницом културе Нови Сад 2021, одлучила да ће, за разлику од прошле године, већим буџетом финансирати чак две ученичке идеје из две различите категорије и укључити једанаест средњих школа.

“Свака школа добија по две награде. Једну од ОПЕНС-а, другу од Европске престонице културе. Мислим да су све идеје врло занимљиве. Оно што је јако важно јесте да континуирано подржавамо овај пројекат, да стално младе орхабрујемо и да они то усвоје као неку навику. Кроз континуитет, идеје могу да буду све боље,” каже испред пројекта “Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Милица Рашковић.

Новосадски средњошколци гласали су за најбоље предложене идеје на пољу активизма и културе и стваралаштва, које ће им помоћи да унапреде своје средине, односно средње школе.

“Ђаци су нам кроз овај пројекат рекли шта стварно желе и мисмо видели шта им је потребно. Идеје су врло различите и дошли су од самих ђака и одговарају на њихове конкретне потребе. Највише теже ка томе да им простор у школи и време које проведу тамо буде удобније и занимљивије”, каже испред ОПЕНС-а, асистенткиња програмске координаторке Добрила Марковић.

Једна од победничких идеја долази из Медицинске школе 7. Април. Ученици су предложили обнову завеса у кабинетима и организацију вршњачке едукације о полно преносивим болестима.

“Мислим да су пројекти овакве врсте веома битни и ово је можда најзначајнији пројекат који се тиче нас средњошколаца. Овај новац који добијемо је једна одлична мотивација за ученике. Фацилитација је такође била веома битна у овом процесу, јер млади треба да науче како се ради на оваквим пројектима,” каже ученик Медицинске школе Велибор Максимов.

Програми попут Партиципативног буџетирања су прави начин да се млади укључе у политичке процесе и науче да буду одговорни грађани.

 

 

 

 

Leave a comment