30 младих људи из целе Србије имали су прилику да, у Ректорату Универзитета у Новом Саду поразговарају са премијерком, Аном Брнабић, о кључним областима за развој сваке младе особе.

Дијалог младих са премијерком одржан је у централној згради Универзитета у Новом Саду.

Учесници Дијалога предложили су решења за смањење стопе незапослености, обезбеђивање достојних услова за рад младих, инклузивне и стамбене политике за младе, као и сигурне просторе и услуге у локалним заједницама.

Млади су, са премијерком, разговарали о проблемима које имају млади људи у нашој земљи.

Проблеми младих

Као један од великих проблема када је реч о запошљавању, учесници дијалога навели су радно искуство које је неопходно приликом запослења, а које млади људи у Србији углавном немају. Предложили су да се у склопу формалног образовања уведу предмети где би се стицала искуства такозваних меких вештина.

Још један проблем који су навели су тешко доступне психотерапеутске услуге. Оне су изузетно скупе у Србији и, по речима младих, неопходно је донети Закон о психотерапији, који ће младима донети адекватну психотерапеутску негу.

Председница Владе Србије, Ана Брнабић, каже да је свесна да положај младих може бити много бољи, али и да зна да проблем поверења младих у институције не постоји само у Србији, него и у читавом свету.

Најбоље ствари које је ова Влада до сада урадила јесу управо оне које су реализоване у договору са људима, те сам ја, по питању положаја младих, отворена за конкретну сарадњу, каже премијерка.

Говорећи о одласку младих, премијерка каже да је свесна проблема, али сматра да постоје и људи који се из иностранства враћају у Србију.

Само четворо таквих ради у мом кабинету, додаје премијерка.

Ана Брнабић обећала је учесницима Дијалога да ће заједно са њима, у наредном периоду, посетити Ниш, Лозницу и Сомбор, и на тај начин покренути промену односа према младима и у осталима локалним самоуправама у Србији.

Истраживања показују да млади немају поверења у институције, као и да нису укључени у доношење одлука. Подаци говоре да 6 од 10 младих људи одлази из Србије. То је један од разлога због кога је Кровна организација младих Србије у сарадњи са Омладинском престоницом Европе Нови Сад 2019 организовала Дијалог младих са премијерком. Како кажу у КОМС-у, надају се да је ово само почетак добре праксе будућих дијалога са осталим доносиоцима одлука.

 

Дијалог младих са премијерком организовала је Кровна организација младих Србије, у сарадњи са Омладинском престоницом Европе Нови Сад 2019, у склопу ОПЕНС пројекта Премијерка отвара врата – млади на Влади, а у оквиру Свечане церемоније предаје титуле Омладинске престонице Европе.

 

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment