У четвртак, 12. децембра од 19 часова у Омладинском центру ЦК13 одржаће се:

Промоција збирке поезије “Када камен полети” Дамира Недића

Да ли волиш поезију?

Дамир Недић је рођен у Крагујевцу 1984. године. У штампаној и електронској периодици присутан је од 2007. године. Прва збирка песама „Угризи“ изашла је у едицији Првенац СКЦ-а Крагујевац, 2009. године. На међународном фестивалу “Одакле зовем” у Подгорици 2011. године добио је другу награду „Вранац – најбоља кратка прича“. Исте године на првом међународном фестивалу „Војислав Деспотов“ добио је другу награду за поезију. Учесник је Фестивала поезије младих у Врбасу (2011. трећа награда) и Фестивала младих у Књажевцу.

Наступао је више пута на Поезину, Аргх-у, Песничењу, Поетаријуму и сличним формама поетских манифестација. Учествовао је и на фестивалу у Бреши (Италија) када му је неколико песама преведено на италијански, а такође је превођен и на шпански и пољски језик. Један је од уредника алманаха „Бундоло оффлине 3“ (2012).

Другу збирку песама „Нешто си заборавио“ објавио је у октобру 2012. године и она је 3. новембра проглашена за књигу дана Народне библиотеке Србије. Победник је Фестивала ПОЕЗИЈА ГРАДА (тематски одређен савременом поезијом која настаје и изводи се у градовима, а чијег победника бира публика гласањем) у новембру 2014. године. У Академском позоришту СКЦ-а режирао је представу „Људи из струке“
(2014). На књижевним сусретима “Велимир Рајић” који су одржани у Центру за културу Алексинац (2015.) добио је главну награду – “Песма над песмама”. На првим „Ђурђевданским песничким сусретима”
(2016.) у склопу обележавања Дана града Крагујевца, добио диплому „Ђурђевдански венац” за најбољу песму.

Прошле године је био учесник књижевне колоније у Малом Иђошу, у организацији ЦК13, и један је од аутора у зборнику који је настао након те колоније, а који носи назив “Ова страна куће”.

„Када камен полети” је трећа песничка књига Дамира Недића, изашла недавно у издању Установе културе “Кораци” из Крагујевца.

Разговор са аутором водиће Ђорђе Мајсторовић, уредник књижевног програма ЦК13.

Leave a comment