„Девојке у технологији“ је јединствени програм праксе и менторства који Министарство трговине, туризма и телекомуникација (МТТТ) спроводи у сарадњи са Америчком привредном комором у Србији (АмЦхам Србија), као једну од активности предвиђених државним Програмом за оснаживање жена у области информационо-комуникационих технологија (ИКТ) за период 2019-2020. године.

Програм менторства и праксе

Програм је намењен студенткињама завршних година техничких факултета Универзитета у Београду и Универзитета у Новом Саду, које желе да стекну прва професионална искуства, практична знања и упознају се са пословним процесима у успешним компанијама, кроз програм праксе и менторства, учешће на радионицама за лични и професионални развој и рад на конкретним пројектним задацима.

Циљ програма је стручно оспособљавање и оснаживање студенткиња, кроз развој њихових вештина, професионално повезивање и менторску подршку у процесу започињања каријере у ИКТ индустрији.

Ко су девојке у технологији?
Програм је намењен одабраној групи полазника, коју ће чинити ментори запослении у ИКТ индустрији или на позицијама које су уско повезане са ИКТ-ом, као и студенткиње техничких факултета, које ће имати улогу ментија.

У улози ментора наћи ће се искусни професионалци запослени у компанијама чланицама Америчке привредне коморе у Србији, у ИКТ индустрији и на позицијама које су уско повезане са информационо-комуникационим технологијама, мотивисани да своје знање и искуство поделе са другима.

У улози ментија наћи ће се студенткиње техничких факултета Универзитета у Београду и Универзитета у Новом Саду, које су мотивисане да стекну прва искуства у пословном свету, виде своју каријеру у ИКТ-у и желе да уче од професионалаца са вишегодишњим искуством у овој области.

Како изгледа програм
Програм чини спој различитих активности које имају за циљ међусобно повезивање, стицање конкретних знања за рад на ИКТ пословима/у ИКТ компанијама, оснаживање лидерских вештина учесница и успешан рад на заједничком пројектном задатку:

Speed Dating – На свечаном отварању програма, сви ментори и ментији ће имати међусобне „брзе састанке“, чији је циљ усмено представљање интересовања ментее-а, делатности компанија и пројектних задатака који ће бити додељени током пројекта. По завршетку састанака, учесници ће бити позвани да рангирају своје саговорнике према целокупном утиску, интересовањима, области пословања и предложеним пројектима, на основу чега ће бити формирани оптимални менторски тимови.
Пракса – У току трајања програма, ментији ће провести минимум 120 радних сати на пракси у компанијама ментора, а на учесницима је да одреде темпо заједничког рада. На почетку праксе, ментори ће омогућити ментијима да стекну увид у начин целокупног пословања компаније, кроз упознавање са различитим секторима.
Менторство и рад на заједничком задатку – Циљ менторског рада ће бити преношење знања и размена искустава рада у ИКТ сектору, док ће фокус бити на задатку који ће менторски тим добити од компаније из које долази ментор. Свој рад ментији ће представити на завршној церемонији доделе диплома.
Радионице – Ангажовањем у програму, менторски тимови ће имати прилику да учествују у различитим радионицама, намењених развоју интерперсоналних вештина.

Како да постанете део програма?
Уколико вам се овај програм чини интересантним и желите да постанете ментее – са нестрпљењем чекамо да добијемо и прочитамо вашу пријаву!

Пошаљите нам свој CV и мотивационо писмо или видео са вашим интересовањима из области ИКТ-а на info@amcham.rs, најкасније до 14. децембра.

Извор: Najstudent.com

 

Leave a comment