У Новом Саду, у Централној згради Универзитета, обележен је Међународни дан студената.

У холу зграде Ректората студенти су имали прилику да посете штандове различитих студентских организација, а у осталим просторијама водиле су се дебате. Мотив на основу кога су формиране теме дебата био је цитат Доситеја Обрадовића: ,,Књиге браћо књиге, а не звона и прапорци”.

Тимови који су, по мишљењу судија, били најбољи у дебатама, освојили су награде. Прво место припало је Петру Попадићу, Миодрагу Иванчевићу и Александру Ристићу, који је проглашен за најбољег говорника.

Овај догађај организовао је ОПЕНС, у сарадњи са Студентским парламентом Универзитета у Новом Саду и студентским организацијама.

Посебно ми је драго што смо данас имали такмичење у дебати, где смо причали о темама које су важне. Наш главни задатак у наредном периоду је да више причамо о вредностима и да станемо на пут кичу и шунду. Овим садржајем, баш на овај дан, желимо да покажемо младима преко разговара и тема које иницирамо да постоји и други садржај, а ми то морамо да урадимо нашим понашањем и примером, рекао је координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.

Координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.

Међународни дан студената обележава се у знак сећања на догађај у коме су нацисти погубили 20 чехословачких студената који су протестовали против окупације. Тада је више од 1.200 студената одведено у концентрационе логоре, а домови и универзитет су претворени у касарне.

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment